Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inhaalslag om statushouders Nieuwegein te huisvesten

Datum nieuwsfeit: 08-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nieuwegein

Inhaalslag om statushouders te huisvesten
(8 juni)

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om statushouders voortaan in onzelfstandige woonruimte te huisvesten. Om dit te realiseren en verder in te vullen zal overleg worden gevoerd met de plaatselijk werkzame corporaties. Op deze manier wil het college een inhaalslag maken om de oude taakstellingen te realiseren en daarmee de achterstand in het huisvesten van statushouders nog dit jaar weg te werken.

Bij statushouders gaat het om asielzoekers die beschikken over een (voorlopige) verblijfsvergunning. De rijksoverheid geeft elke gemeente een taakstelling om een aantal statushouders te huisvesten. De gemeente Nieuwegein heeft momenteel een achterstand in de taakstelling opgelopen. Deze achterstand is ontstaan door een verschil van inzicht met de rijksoverheid over de invulling van de taakstelling. Omdat in Nieuwegein het woningaanbod beperkt is, stelt het college voor de statushouders met een verblijfsvergunning onzelfstandige woonruimte (kamerbewoning) aan te bieden. Andere gemeenten werken hier al langer mee. In Nieuwegein werden statushouders tot nu toe alleen ondergebracht in zelfstandige woningen. Hiermee wil het college voldoen aan de taakstelling.
Naast de taakstelling voor de statushouders heeft de rijksoverheid alle gemeenten verzocht om al dit jaar op vrijwillige basis mee te werken aan de opvang van asielzoekers. Asielzoekers zijn nog in afwachting van een verblijfsvergunning. Achterliggende gedachte hierbij is dat per 1 januari 2001 waarschijnlijk een nieuwe Vreemdelingenwet van kracht wordt met zogenaamde Kleinschalige Centrale Opvangeenheden (= woningen/ wooneenheden). Om dit te realiseren zal het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) rechtstreeks de woningcorporaties in Nieuwegein benaderen. Het college heeft besloten dit jaar te willen gebruiken voor het wegwerken van achterstanden en per 2001 positief te staan tegenover de KCOs.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie