Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overeenstemming met China over import pootaardappelen

Datum nieuwsfeit: 09-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten

Overeenstemming met China over import pootaardappelen

9 juni 2000 - Minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft tijdens zijn bezoek aan China overeenstemming bereikt met de Chinese autoriteiten over de voorwaarden waaronder Nederlandse pootaardappelen in China mogen worden geïmporteerd. In september zal de ondertekening van het definitieve protocol plaatsvinden, tijdens een bezoek van de algemeen directeur van de Chinese Staats Quarantaine Dienst aan Nederland. Vanaf dat moment kan de export van pootgoed daadwerkelijk op gang komen.
China is het land met 's werelds grootste aardappelareaal terwijl Nederland de grootste pootaardappelexporteur ter wereld is. Het ontbreekt China op dit moment aan rassen die zich goed lenen voor verwerking. Opheffen van het invoerverbod biedt bovendien kansen aan bedrijven in de hele aardappelketen.

Brinkhorst was de eerste Europese landbouwminister die China bezocht nadat dat land afgelopen maand overeenstemming bereikte met de Europese Unie over de voorwaarden om tot de wereldhandelsorganisatie WTO toe te treden. China heeft nu ingestemd met de wijze waarop Nederland garandeert dat aardappelen uit ons land vrij zijn van quarantaineziektes. Een van de afspraken is het uitvoeren van exportcontroles door twee Chinese inspecteurs in Nederland, voor de verzending van pootaardappelen naar China.
De basis voor de doorbraak is gelegd in een quarantaine-experiment van twee jaar waarbij Nederlands pootgoed op een klein areaal op een Chinees eiland zijn geplant onder toeziend oog van Chinese en Nederlandse fytosanitaire deskundigen. Dat experiment, in 1997 geïnitieerd door toenmalig landbouwminister Van Aartsen werd gefinancierd en uitgevoerd door de Nederlandse overheid en het Nederlandse bedrijfsleven.

Brinkhorst benadrukte tijdens zijn gesprekken met de Chinese fytosanitaire autoriteiten, met de Chinese minister van Landbouw Chen Yaobang en met vice-premier Wen Jiabao de nieuwe situatie die is ontstaan na de overeenstemming tussen China en de EU en de kansen die dat biedt voor marktontwikkeling aan beide zijden. Hij toonde zich verheugd met de doorbraak die voor aardappelpootgoed is bereikt. "De Chinezen geven daarmee een belangrijk signaal dat zij ernst maken met het invoeren van de verplichtingen die voortvloeien uit hun aanstaande WTO-lidmaatschap."

Pers


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie