Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling bij fonds BKVB: 'Vervormd'

Datum nieuwsfeit: 09-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (mbeerman@fondsbkvb.nl)

Contactpersoon: M. Beerman

VERVORMD - TENTOONSTELLING BIJ FONDS BKVB

Datum: 9 JUNI - 25 AUGUSTUS

Bij het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB) wordt op donderdag 8 juni een tentoonstelling geopend met werk van een aantal vormgevers die onlangs een startstipendium of werkbeurs ontvingen. Op de tentoonstelling is werk te zien van Claudy Jongstra, Saar Oosterhof, Marsel Pott en Baukje Trenning. Voor alle vier is de ontwikkeling en het gebruik van materiaal uitgangspunt van hun werk. In een tijdperk waarin de mens in toenemende mate in een virtuele wereld leeft, wordt het tastbare materiaal van de voorwerpen waar wij ons mee omringen steeds belangrijker. Door technologische ontwikkelingen nemen de mogelijkheden van materiaalgebruik en -ontwikkeling bovendien toe. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het toenemende aantal vormgevers dat hier aandacht voor heeft. Voor de tentoonstelling ‘Vervormd' selecteerde Marjan Unger (hoofd Vrije Vormgeving Sandberg Instituut, commissielid bij het Fonds BKVB) een aantal ontwerpers die zich verdiept hebben in een specifiek materiaal: vilt, rubber, beton en tape.

Claudy Jongstra raakte halverwege de jaren negentig geïnteresseerd in de techniek van het vilten. Door onderzoek, experiment en het gebruik van nieuwe materialen kwam zij uit op een grote diversiteit aan vilten stoffen, zowel dicht als transparant. Inmiddels levert zij haar stoffen op internationaal niveau aan o.a. mode- en interieurontwerpers. Jongstra, die modevormgeving studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, brengt tegenwoordig onder haar eigen label ‘Nót tom, dick and harry' haar eigen kledingcollectie. De tentoonstelling bij het Fonds BKVB presenteert kledingontwerpen uit haar recente zomer- en wintercollectie, een serie stoffen en foto's waarin het werk van Jongstra centraal staat.

Saar Oosterhof experimenteert met flexibele materialen als rubber en polyurethaan die zij met behulp van speciaal ontwikkelde kunststof mallen vormt tot interieurproducten. De flexibele wand- en vloertegels waarmee Oosterhof in 1996 afstudeerde aan de Gerrit Rietveld Academie werden opgenomen in de collectie van Droog Design. Dit geldt ook voor het flexibele, uit één mal gegoten ‘Tablecloth with bowl' die wordt geproduceerd door DMD. Behalve deze succesvolle producten presenteert zij op de tentoonstelling ook een nieuwe serie van rubberen eierdopjes die zich aan de tafel vastzuigen.

Marsel Pott rondde twee jaar geleden zijn studie aan The Design Academy af met een chaise longue van piepschuim, bekleed met een dikke laag tape. Bij de meubels, installaties en decors die hij daarna ontwierp is het plakband de rode draad geworden. De installaties met uitgesponnen vormen van tape nemen vaak hele ruimtes in beslag. In het geval van de meubels blaast hij oude producten nieuw leven in door ze te vangen in een web van tape. Dit geldt ook voor het meubel dat Pott speciaal voor de tentoonstelling bij het Fonds BKVB zal bouwen.

Baukje Trenning ontwerpt, vaak in opdracht, betontegels die bijvoorbeeld worden gebruikt voor de bestrating van pleinen. Haar doel is de doorgaans kille uitstraling van beton om te buigen zodat een aangename leefomgeving ontstaat. Met de tegels waarin Trenning reliëf aanbrengt, bijv. ribbels, noppen of (golvende) lijnen, kunnen verschillende patronen in de bestrating worden aangebracht. Sinds enige tijd experimenteert zij ook met de ontwikkeling van keramische wandtegels. Beiden worden, van vloer tot wand, op de tentoonstelling gepresenteerd.

Het Fonds BKVB is de landelijke instelling voor de subsidiëring van individuele beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten. Zij kunnen bij het Fonds een startstipendium of een werkbeurs aanvragen, om zich gedurende een jaar geconcentreerd op de ontwikkeling van hun werk te richten, of een subsidie voor een specifiek project, een reis, studie of bijzondere publicatie. Daarnaast kunnen beeldend kunstenaars, en sinds kort ook vrije vormgevers, bij het Fonds BKVB een Basisstipendium aanvragen, een bijdrage in de beroepskosten en de kosten van levensonderhoud. De subsidiemogelijkheden voor vormgevers wier voornaamste werkzaamheden bestaan uit het produceren van vrij werk zijn hiermee verruimd.

Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst

Brouwersgracht 276

1013 HG

AMSTERDAM

Telefoon: 020-5231590reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie