Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlands VOC schip bevaart het hart van Indonesië

Datum nieuwsfeit: 09-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

HET DUYFKEN PROJECT

Nederlands VOC schip bevaart het hart van Indonesië
Persbericht 9 Juni 2000

AUSTRALISCHE EXPEDITIE LEDEN ZEILEN EEN GERECONSTRUEERD NEDERLANDS VOC

SCHIP IN HET HART VAN INDONESIE.

Terwijl Australië zich klaar maakt voor de Olympische Spelen en sport het publiek in de ban houdt, zijn 18 jonge Australiërs bezig met hun eigen uitdaging, door een gereconstrueerd 400 jaar oud Nederlands VOC schip Duyfken door het meest geïsoleerde oostelijk deel van Indonesië te zeilen om hun vaderlandse herkomst opnieuw te ontdekken.
De tocht zal de Australische geschiedenisboeken herschrijven volgens de directeur van het expeditie project van de Duyfken Graeme Cocks.

De heer Cocks zei dat het 24 meter lange schip de Duyfken onderweg is naar het befaamde nootmuskaat (spijs) eiland Banda, om daar te beginnen aan een reis, die volgens de geschiedenis de allereerste reis is geweest ooit naar Australië gemaakt. De reis van de Nederlandse zee kapitein Willem Janszoon's in 1606 naar Australië's Cape York heeft het Australische continent voor de eerste maal op de wereldkaart gezet.

'De bemanning van de 3.7 miljoen Australische dollars kostende gereconstrueerde Duyfken vindt het een moeilijk maar snel schip om te zeilen,' zei de heer Cocks. 'Sinds we uit Fremantle in West Australië zijn vertrokken op 8 april dit jaar, hebben we zware zeeën meegemaakt, lange zee deining en recentelijk dagen van absolute windstilte. Zonder moderne ventilatoren aan boord, is het schip verschroeiend heet aan dek en heeft een hoge vochtigheidsgraad benedendeks.

De heer Cocks zei dat de Duyfken momenteel bij het eiland Solor is, nabij Timor, waar de schipper van de originelen Duyfken gouverneur werd benoemd na zijn historische ontdekkingsreis naar Australië. Het schip kwam vorige week in Indonesische wateren via Kupang in West Timor.

Voor het Indonesische gedeelte van de expeditie, dat in Kupang begon, kwamen de oprichter van het project en historicus Michael Young en de nautische archeoloog van de Duyfken Nick Burningham aan boord. De heer Young, die van Nederlandse afkomst is, zorgt voor een historisch perspectief van de expeditie, terwijl de heer Burningham een deskundige is op het gebied van Indonesische maritieme geschiedenis.

Er zijn tevens twee artiesten aan boord van de Duyfken: Rachelle Walker, een grafisch kunstenares en Robert Jefferson, die prenten maakt. Beiden zullen tentoonstellingen houden wanneer zij teruggekeerd zijn in Australië.

De zeer bekende zee bioloog uit Queensland, de heer Paul Hough van de 'Great Barrier Reef Marine Parks Authority', is eveneens tot de bemanning toegetreden om een goed beeld te krijgen van de koralen van Indonesië en het werk te bestuderen van de welbekende 17de eeuwse Nederlandse natuuronderzoeker van de Vereenigde OostIndische Compagnie (VOC), Georgius Rumphius. Hij zal later worden vergezeld van een jonge Indonesische zee bioloog.

Een documentatie team van Firelight Productions uit Sydney is de expeditie aan het verfilmen voor een documentaire die later in het jaar nationaal en internationaal zal worden uitgezonden

De 2000 Chevron Duyfken Expeditie website (www.duyfken.com) wordt al meer dan 300 maal per dag bezocht om het logboek te lezen, dat geschreven wordt door schipper Peter Manthorpe.

Graeme Cocks zei dat de expeditie door de Indonesische regering in hoog aanzien staat en het als een belangrijk van mens tot mens buiten parlementair initiatief ziet om relaties tussen de twee naties op te bouwen.

'Een persconferentie, gehouden in Jakarta door de heer Gede Ardika, Onder Minister van het Ministerie van Toerisme en Kunst in de Indonesische Regering werd bijgewoond door 30 Indonesische media vertegenwoordigers.

'De heer Ardika nodigde de Duyfken uit om terug te komen naar Indonesië in de toekomst, misschien zelfs op regelmatige basis om plaatsen van historische waarden te bezoeken,' aldus de heer Cocks. 'Maar op dit moment hebben we één grote uitdaging voor ons en dat is om de eerste reis in de geschiedenis naar Australië te herhalen.

Voor meer informatie:
Project Directeur Graeme Cocks is beschikbaar voor interviews. Hij is bereikbaar via telefoon nummer +61 8 9272 6854, mobiele telefoon 041 990 5370 of email: (gacocks@iinet.net.au) or
Con Smit telefoon +618 9336 1606, fax +61 8 416 1742 of email (consmit@iinet.net.au)

Er zijn ook voortreffelijke foto's van de Duyfken voorhanden.


09 jun 00 15:51

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie