Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haringvlietsluizen gaan op een kier

Datum nieuwsfeit: 09-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MINVENW

9 juni 2000

Persberichten 2000

HARINGVLIETSLUIZEN GAAN OP EEN KIER

Staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat heeft besloten de Haringvlietsluizen op een kier te zetten. Door het toenemen van de getijdenstroming zal achter de sluizen minder rivierslib in de vaargeulen bezinken zodat op den duur minder baggerwerk nodig is. Afhankelijk van het resultaat en de evaluatie zullen de sluizen in een later stadium mogelijk verder opengaan, zodat ook het getijdenmilieu weer terugkeert in het Haringvliet en de Biesbosch. Dit besluit zal nog afzonderlijk aan de Tweede Kamer worden voorgelegd. Staatssecretaris De Vries heeft het beheersbesluit voor "de Kier" vandaag bekendgemaakt.

Het nieuwe sluisbeheer gaat in 2005 van start. Vóór die tijd worden waterinlaatpunten naar het oosten verplaatst. Zo blijft voldoende zoetwater beschikbaar voor drinkwater, landbouw en industrie. De kosten van deze verplaatsing en van andere compenserende maatregelen worden geraamd op zeventig miljoen gulden. Rijkswaterstaat zal een meetnet instellen om de effecten van de openstelling op het zoutgehalte in de gaten te houden.

Door uiteindelijk (rond 2010) een derde van de sluizen permanent open te zetten (getemd getij), krijgen planten en dieren die in zoete en brakke getijdenmilieus leven weer een kans. Voor riviertrekvissen zoals de zalm vervalt een barrière tussen de zee en de paaigebieden langs de rivieren. In de Biesbosch ontstaat een zoetwatergetijdengebied. De bescherming tegen overstromingen zal onveranderd blijven, want bij storm op zee gaan de sluizen dicht.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie