Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wegwijsdag Zoetermeer levert leuke ideeën op

Datum nieuwsfeit: 09-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zoetermeer

Wegwijsdag levert leuke ideeën op

Donderdag 8 juni organiseerde de gemeente Zoetermeer in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) een Wegwijsdag voor de leerlingen uit 4 atheneum van het Oranje Nassau College. Van 's ochtends 9.00 uur tot 's avonds 21.00 uur zijn de leerlingen druk bezig geweest om een plan te ontwikkelen rondom het thema 'veiligheid en verantwoordelijkheid'. Doel van de Wegwijsdag is om jongeren inzicht te laten krijgen in politieke en gemeentelijke besluitvormingsprocessen.

De 60 leerlingen begonnen de dag wat wijfelend. Zo vroeg in de ochtend en je dan al bezighouden met politiek is natuurlijk niet niks. Maar na de eerste groepswerkronde kwamen er al wat ideëen van de grond. Om
11.00 uur konden de groepen vragen stellen aan vertegenwoordigers van bureau Halt Haaglanden, de politie en de afdelingen Welzijn, Bestuur en Stadswerken van de gemeente. Rond de klok van 14.30 uur vuurden de leerlingen 'kritische' vragen af op leden van diverse politieke partijen. Tijdens deze vragenronde ondervonden de jongeren hoe omslachtig de politiek soms te werk kan gaan.
Nu er voldoende informatie aanwezig was om een plan te ontwikkelen konden de groepen weer aan de slag om alles uit te werken voor de bijzonder commissievergadering later op de dag. Tot op de laatste minuut werd er gewerkt aan de voorbereiding van de presentatie van de plannen.

Eindelijk was het zover. Om 19.00 startte wethouder Gemma Smid, als voorzitter, de bijzondere commissievergadering die tot de verkiezing van 1plan moest leiden. De leerlingen kenden geen schroom en presenteerden hun plannen vol overtuiging. Tijdens het debat bleek dat de groepen zeer kritisch waren naar elkaars plannen en de voorzitter moest dan ook regelmatig ingrijpen om te voorkomen dat de Wegwijsdag tot in de late uurtjes zou gaan duren. Het viel niet mee om de vraag concreet en beknopt te stellen, zodat de antwoorden weer tot nieuwe vragen leidden.

Het winnende plan van de Wegwijsdag kwam van groep 2, Aktie(f) tegen Geweld. Deze groep, met het project 'Een jonge vuist tegen zinloos geweld', wil een benfietconcert organiseren ten behoeve van de stichting Zinloos Geweld. Tijdens het concert wordt een boodschap uitgedragen tegen zinloos geweld door jongeren uit Zoetermeer. In overleg met de gemeente wordt nu gekeken naar de uitvoerbaarheid van het plan, waarvoor f 2500,- beschikbaar is gesteld. Ook andere plannen worden niet zomaar in de prullenbak gegooid. Het idee om een internetsite op te zetten door jongeren voor jongeren is bijvoorbeeld ook zeer bruikbaar. De jongerencontactpersoon van de gemeente gaat de ideeën zeker bekijken.Gemeente Zoetermeer © June 2000

Last update: 9 June 2000 (13:36)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie