Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Groningen: metabolisme van synthetische steroïden

Datum nieuwsfeit: 09-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Meer inzicht in metabolisme van synthetische steroïden

Rond 1930 werden de natuurlijke steroïdhormonen als testosteron en progesteron voor het eerst uit urine en testisextracten geïsoleerd. Sedertdien proberen onderzoekers om deze hormonen als geneesmiddel te gebruiken, bijvoorbeeld als anticonceptiemiddel. Probleem is dat oraal ingenomen steroïden hun activiteit in het maagdarmkanaal en de lever zeer snel verliezen. Natuurlijke steroïdhormonen worden hier enzymatisch omgezet in stoffen die beter in water oplossen, waardoor ze het lichaam via de urine razendsnel weer verlaten. Dit proces wordt biotransformatie of metabolisme genoemd. Ook synthetische steroïdhormonen blijken hiervoor gevoelig, maar hoe hun biotransformatie precies verloopt is nooit goed onderzocht.

Drs. Carole Verhoeven wist meer inzicht te krijgen in het metabolisme van een vijftal synthetische steroïden en in de enzymen die daarbij betrokken zijn. Zo blijken kleine variaties in de chemische structuur van deze hormonen het metabolisme al merkbaar te beïnvloeden. Het CYP3A4 enzym speelt bij de biotransformatie van synthetische steroïden een prominente rol. Met behulp van technieken als moleculaire modellering kon de promovendus laten zien waar dit enzym precies aangrijpt op de hormoonmoleculen.

Verhoeven onderzocht verder in hoeverre laboratorium- en proefdieronderzoek het steroïd metabolisme in de mens kan voorspellen. Dat blijkt niet eenvoudig. De resultaten van onderzoek bij levercellen kunnen bijvoorbeeld niet zonder meer doorgetrokken worden naar de menselijke situatie. Ook de keuze van het proefdier luistert nauw. Het metabolisme van de aap lijkt dat van de mens nog het dichtst te benaderen.

Mevrouw Verhoeven (Goirle, 1970) studeerde scheikunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Toxicology and Drug Disposition van Organon, in samenwerking met de afdeling Pharmacokinetics and Drug Delivery van de RUG en de afdelingen Biochemie en Toxicologie van de Universiteit Wageningen. Organon financierde het onderzoek.

Datum en tijd

vrijdag 9 juni 2000, 16.00 uur

Promovendus

mw. C.H.J. Verhoeven,, tel.(0412)66 61 84, fax (0412)66 61 31, e-mail (c.h.verhoeven@organon.sck.akzonobel.nl) (werk)

Proefschrift

The in vitro and in vivo metabolism of structurally related synthetic steroidal hormones

Promotores

prof.dr. D.K.F. Meijer, prof.dr.ir. I.M.C.M. Rietjens

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie