Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Limburgse jongeren discussiëren in Gouvernement over Europa

Datum nieuwsfeit: 09-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Limburg

Limburgse jongeren discussiëren vrijdag 9 juni in Gouvernement PROVINCIALE VOORRONDES MODEL EUROPEAN PARLIAMENT

Maastricht, 7 juni 2000

Limburgse jongeren discussiëren vrijdag 9 juni in Gouvernement PROVINCIALE VOORRONDES MODEL EUROPEAN PARLIAMENT

Vrijdag 9 juni sluiten in het Gouvernement zo'n negentig leerlingen van tien Limburgse scholen een driedaagse conferentie af. De leerlingen hebben zich dan drie dagen lang gebogen over verschillende problemen uit de euro-politiek. Zij hebben zich op intensieve wijze bezig gehouden met hoe leden van het Europarlement de Europese problemen behartigen op gebieden als milieu, volksgezondheid en mensenrechten. Elke school vertegenwoordigt daarbij een land en elke afgevaardigde leerling neemt plaats in een commissie. Het afsluitende Limburgse jongerendebat wordt voor de achtste keer in het Gouvernement gehouden. De scholen komen uit Roermond, Weert, Venlo, Heerlen, Maastricht, Geleen en Horst.

De conferentie is een reële kennismaking met de wijze waarop Europa wordt bestuurd. Gestoken in keurige kleding en gebruik makend van parlementaire taal leven de deelnemers zich volledig in in hun rol van europarlementariër. Wordt onze resolutie aangenomen, is er misschien een amendement? Hoe pakt mijn speech uit? Deelnemers kunnen uiteindelijk geselecteerd worden voor de Nationale Conferentie 2000, met als volgende mogelijkheid deelname aan de uiteindelijke conferentie tussen leerlingen van diverse Europese scholen.

Voor de Limburgse conferentie wordt een zestal commissies ingesteld: Asielbeleid, Politieke Zaken, Werkgelegenheid, Monetaire Zaken, Defensie en Media. 'Een toekomstig Europees asielbeleid: droombeeld of schrikbeeld?' is een van de stellingen waarover de jeugd zich buigt. Maar ook over zaken als een Europees plan voor werken voor jonge mensen in andere lidstaten en een herziening van de bijdragen van Europese lidstaten. Kortom, stof genoeg voor de verschillende commissies. Verder is er nog een zevende commissie actief, de journalisten. Deze commissie maakt een conferentiekrant met aandacht voor alle gebeurtenissen, achtergrondartikelen enzovoorts. Aan het einde van de slotconferentie wordt de krant overhandigd aan de deelnemers.

De slotconferentie kan worden bijgewoond op de publieke tribune in de Statenzaal van het Gouvernement. De vergadering begint om 09.30 uur met een welkomstwoord en duurt tot uiterlijk 16.45 uur. Van 13.00 tot
14.00 uur is er een lunchpauze voor de jeugdige parlementariërs.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie