Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek: zink herstelt groei bij Ethiopische kinderen

Datum nieuwsfeit: 09-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

09-06-00, nr. 050

Wageningse onderzoekers in Lancet-publicatie: Extra zink herstelt groei bij Ethiopische kinderen

Ethiopische kinderen hebben baat bij inname van extra zink: ze groeien harder, ontwikkelen meer spiermassa en worden minder vaak ziek. Met name zuigelingen met een groeiachterstand groeien dankzij de zinksupplementen tot tachtig procent sneller, maar ook gezonde zuigelingen nemen met twintig procent in gewicht toe ten opzichte van controlegroepen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Wageningse onderzoeker prof.dr. Clive West en zijn promovendus Melaku Umeta, dat vrijdag 9 maart is gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Zinksupplementen
Groeiachterstanden komen vaak voor in Ethiopie en andere ontwikkelingslanden. In meer dan de helft van de gevallen is een gebrek aan voedingsstoffen de oorzaak voor de achterblijvende groei. West en Umeta onderzochten of zinksupplementen in de voeding de groei kan herstellen. Zink is een essentieel element voor de groei dat weinig voorkomt in het voedsel dat de kinderen normaal tot zich nemen. Hiertoe werden gedurende een half jaar aan honderd normaal groeiende zuigelingen en aan honderd zuigelingen met groeiachterstand dagelijks 10 mg zink of een placebo verstrekt. Gedurende deze periode werden de lengte en het gewicht maandelijks gemeten en werden tevens gegevens verzameld rond ziekte en eetlust. Serum- en haarmonsters werden aan het eind van het experiment verzameld en geanalyseerd op zink.
Eetpatroon
De zinkpillen hadden een aanzienlijke extra toename van zowel de lengte als het gewicht tot gevolg bij de behandelde groep zuigelingen. Het effect was het grootste bij zuigelingen met groeiachterstand, maar ook aanzienlijk bij 'normaal' groeiende baby's. Ook treedt bij de groep behandelde zuigelingen met groeiachterstand aanzienlijk minder verlies in eetlust en ziekteverschijnselen als hoest, diarree, koorts en overgeven op. De onderzoekers concluderen dat zinkpillen een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan de groei en gezondheidstoestand van zuigelingen op het Ethiopische platteland. Zinksupplementen hebben waarschijnlijk een positief effect op het immuunsysteem, waardoor minder infectieziekten optreden. Die betere gezondheid zorgt op haar beurt voor een verbeterde eetlust. De zinktekorten op het Ethiopische platteland hebben waarschijnlijk te maken met het eetpatroon. Het dieet is voor een belangrijk deel gebaseerd op de ijzerhoudende granen. De bijzondere hoge inname van ijzer (wellicht zelfs tot zo'n 100 milligram per dag) verdringt het zink waarschijnlijk in het lichaam, waardoor zinktekorten optreden.
Het onderzoek van Clive West en Melaku Umeta is financieel ondersteund door de Nestlé Foundation for the Study of the Problems of Nutrition in the World en wordt gepresenteerd op het Zinc and Human Health symposium, dat wordt gehouden in Stockholm van 12 tot 14 juni (zie www.zinc-health.org). Op dit symposium presenteren ook een aantal andere onderzoekers van de sectie Humane Voeding en Epidemiologie van Wageningen Universiteit onderzoeksresultaten uit Indonesie en Bangladesh. Melaku Umeta is werkzaam bij het Ethiopian Health and Nutrition Research Institute.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie