Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Defensie: toetreding Portugal tot F-16 samenwerkingsverband

Datum nieuwsfeit: 09-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie
Persberichten


Toetreding Portugal tot F-16 samenwerkingsverband

09-06-2000

Portugal treedt toe tot het internationale F-16 samenwerkingsprogramma 'F-16 Multinational Fighter Program'. Dit programma, waar België, Denemarken, Nederland, Noorwegen en de Verenigde Staten aan deelnemen, beoogt door samenwerking de operationele en technische kwaliteit van de F-16 gevechtsvliegtuigen op een hoog niveau te houden en daarbij te komen tot een verregaande standaardisatie. De overeenkomst voor de Portugese toetreding is op 9 juni in Brussel getekend tijdens de ministeriële NAVO-vergadering.

Het 'F-16 Multinational Fighter Program' werd in mei 1975 in het leven geroepen om te komen tot een intensieve samenwerking tussen de vijf landen die als eerste de F-16 kochten. Naast de (co-)productie en invoering van de ongeveer duizend F-16's die initieel door de vijf landen werden gekocht, werden tevens de vervolgbestellingen gecoördineerd alsmede verschillende modificatieprogramma's. Het belangrijkste daarvan is de zogenoemde Midlife Update, een programma dat tot 2003 loopt en het mogelijk maakt de F-16 tot ongeveer 2010 operationeel inzetbaar te houden. Daar waar het 'F-16 Multinational Fighter Program' geldt als een raamovereenkomst, worden voor alle onderscheidende projecten zogenoemde 'Technical Agreements' gesloten. Het doel van deze samenwerking is te komen tot een verregaande standaardisatie bij de deelnemende luchtmachten en dit te doen tegen een zo laag mogelijke prijs.

De vijf oorspronkelijke deelnemers aan het 'F-16 Multinational Fighter Program' vliegen met de F-16 sedert het midden van de jaren zeventig en hebben sindsdien in totaal meer dan 2.700 toestellen gekocht. Portugal heeft in het midden van de jaren negentig 45 F-16's gekocht. Wereldwijd zijn er meer dan 4.000 F-16's afgeleverd aan de luchtmachten van zo'n twintig landen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie