Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen SP over vergoedingslimieten voor medicijnen

Datum nieuwsfeit: 09-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

Vragen van het lid kant (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de gevolgen van de aanpassing van de vergoedingslimieten voor medicijnen. (Ingezonden 9 juni 2000)


1

Heeft u kennis genomen van de steekproef van het NIVEL onder 750 chronische zieken, waaruit blijkt dat één of de vijf chronisch zieken gevolgen ondervindt van de aanpassing van de vergoedingslimieten in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem per 1 februari 1999? 1)


2

Wat is uw reactie op het feit dat 7% van deze mensen moet bijbetalen, waarbij in ruim 40% van de gevallen de arts aanraadde het betrokken medicijn te blijven gebruiken, of dat de arts vond dat er geen geschikt alternatief beschikbaar was?


3

Erkent u dat dit een onbedoeld negatief gevolg is voor deze patiënten? Zo ja herinnert u zich uw toezegging in het Kamerdebat naar aanleiding van mijn motie over de mogelijk negatieve gevolgen voor patiënten dat u, waar nodig, de zaken ongedaan zou maken, zeker als dit zou blijken op basis van de beoordeling van behandele4nd artsen? 2)


4

Wat is uw mening over de conclusie dat bijna 10% van de mensen moest wennen aan een ander middel waarvan een kwart aangaf liever het oude middel te gebruiken?


5

Wat is uw mening over het verstrekken van 'dubbele' tabletten om bijbetaling te voorkomen mede in relatie tot therapietrouw?


6

Bent u bereid het advies van de onderzoekers op te volgen om de vergoeding en substitutiemogelijkheden van een aantal medicijnen te herzien, zeker daar het vooral de financieel zwakkere ziekenfondspatiënten lijkt te treffen, chronisch zieken toch al te maken hebben met een cumulatie van ziektegerelateerde kosten en gebleken is dat het slechts om een beperkte selectie van medicijnen gaat?

Pharmaceutisch Weekblad 9 juni jl.

Kamerdebat van 3 februari 1999, Handelingen II, nr. 47, blz. 3201, Vergaderjaar 1999-2000, Kamerstuk 24 124, nr. 76.

Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie