Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Steun voor initiatief nieuwe naam stadsdeel Westerpark

Datum nieuwsfeit: 10-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht naamswijziging Stadsdeel Westerpark

Bericht 10 juni 2000 redactie kirk interpress

Massale steun initiatief raadslid Madhat:

Nieuwe naam stadsdeel Westerpark

Westerpark is ruim honderd jaar een park geweest. Vijftien jaar geleden besloot een gemeentelijke commissie ter voorbereiding van de stadsdelen dat de naam van het tussen Haarlemmertrekvaart en spoor gelegen Westerpark tevens de naam van het nog te vormen stadsdeel zou worden. De grenzen van dit nieuwe bestuurlijk gebied omsloten Staatslieden- en Spaarndammerbuurt, grofweg gezegd dat stuk Mokum dat sinds de zestiger jaren bekend staat als WestSide.

Eind vijftiger jaren kwam er een einde aan de soms fysiek geuitte rivaliteit tussen de Spaarndammer- en Staatsliedenbuurt. De Spaarndammerbuurt genoot lokale bekendheid als de ´Moord en Brandbuurt´. Altijd de grootste bekken en het heftigste gegil. Onder de oudjes sprak men liefdevol over Den Koperen Knoopenbuurt als men het over de Staats had. Dit vanwege de glimmende knopen op de uniformen die de amstenaren die hier woonde. Was je een beetje modern, niet zo politiek bevlogen of uniformgeil, dan gebruikte je WestSide. Om het even of je uit de Spaar of Staats kwam.

Van het bestaan van buiten-ambtelijke benamingen voor gebieden anders dan politie-districten hadden de commissieleden blijkbaar geen weet. Niemand wist dat er amtelijke apparaten bezig waren een naam te kiezen voor een bestuurlijk gebied. ´Wat straatnamen betreft zijn er duidelijke richtlijnen´, liet de historicus Richter Roegholt, lid van de Amsterdamse Commissie Straatnamen destijds weten. Voor de duidelijkheid dienen er geen twee verschillende zaken met één en dezelfde naam te worden aangeduid. Een park en een stadsdeel zijn twee verschillende dingen. Het doet nogal amateuristisch aan om de naam van een eerbiedwaardig oud stadspark ook te gebruiken om er een stadsdeel mee aan te duiden. Erg verwarrend allemaal, zeker waar het communicatie buiten de buurt betreft.

Kees Pronk uit de Staatsliedenbuurt: ´Als ik zeg dat ik in Westerpark woon, associeren ze je gelijk met een dakloze´. Kees ´Natuurlijk maak je zo´n vergissing maar één keer. Al dat gezeur dat je dan moet uitleggen dat je niet het Westerpark maar het stadsdeel bedoeld. Weten ze weer niet wat een stadsdeel is. Ik woon gewoon in WestSide, wat de ambtenarij er ook voor een andere namen verzint. Da´s duidelijk. Weet iedere Mokummer waar je woont.

Adil Madhat (32) is deelraadslid voor GroenLink en eerder werkzaam als voorlichter voor de Gemeente Amsterdam. Dit in Nador (Noord-Marokko) geboren GroenLinks woordvoerder Wonen/Werken, Stadsdeelwerken en Algemene Zaken geeft toe dat zijn achterban hem de oren van het hoofd zeurt om de naam van het stadsdeel in overeenstemming te brengen met de omgeving. Maar Adil heeft het druk en er zijn meer zaken die drngend dienen te worden behandeld.

´Bijna iedereen laat weten dat ze die naam Westerpark belachelijk vinden. Er worden nogal lullige grapjes gemaakt over de naam van ons parkachtig genaamd stadsdeel. Wat me vooral stoort is dat bijna iedereen de aanduiding WestSide gebruikt voor het gebie
Bovenstaande tekst is als htm-file: http://www.geocities.com/naffernl/naffer017.html

Verdere info betreffende Groen Links: http://www.groenlinks.nl/partij/lokaal.html

nfo@groenlinks.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie