Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stormschade gemeente Capelle a/d IJssel opgemaakt

Datum nieuwsfeit: 13-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Capelle a/d IJssel


Stormschade

Ruim twee weken na de zware storm op zondag 28 mei heeft de gemeente de schade opgemaakt. Maar liefst 30 bomen gingen tijdens de storm tegen de vlakte. Nog eens 24 bomen raakten door windstoten van 120 à 130 kilometer per uur zwaar beschadigd. In totaal is Capelle ruim 54 gemeentelijke bomen en ontelbare takken armer. Op de bewuste zondag zijn medewerkers van de gemeente, samen met de brandweer, direct uitgerukt om de ergste ravage op te ruimen. Toch heeft het nog tot afgelopen weekeinde geduurd voordat de meeste omgevallen bomen en afgerukte takken uit het straatbeeld waren verdwenen. Verwacht wordt dat de komende weken er nog medewerkers van de gemeente moeten werken om de stormschade volledig af te handelen.

Gemeente verantwoordelijk?
Het beheren en het beveiligen van het gemeentelijk groen zijn taken van de gemeente. Tot windkracht negen moeten de bomen veilig zijn. Helaas was de storm zo heftig - windstoten tot windkracht 12 - dat ondanks het feit dat de kwaliteit en veiligheid van de bomen goed was, de bomen toch veel schade hebben veroorzaakt.
De komende tijd wordt het gemeentelijk bomenbestand opnieuw geïnspecteerd. Een aantal bomen staat niet meer sta-biel en overleeft een volgende storm niet. Dit kan betekenen dat sommige op het oog gezonde en mooie bomen alsnog worden gekapt.

De schade
Tijdens het noodweer hebben vooral veel populieren het loodje gelegd. Totaal bedraagt de schade 150.000 gulden. Dit bedrag bestaat uit de kosten voor de medewerkers die tot diep in de avond in touw zijn geweest om de schade af te handelen, maar ook uit de verwerking van het afval en het straks opnieuw aanplanten van het groen.

Hoe zit het met een kapvergunning?
Niet alleen het gemeentelijk groen heeft het moeten ontgelden, ook veel particuliere bomen zijn omgevallen of beschadigd. Normaal gesproken is voor het weghalen van bomen een kapver-gunning nodig. Voor bomen die een acuut gevaar opleveren voor de omgeving, is dit niet altijd noodzakelijk. Wanneer gevaarlijke situaties zich voordoen komen medewerkers van de gemeente kijken en bepalen ze ter plekke of de boom moet worden gekapt.
Overigens kan iedereen die bomen in de tuin heeft staan en de veiligheid ervan niet vertrouwt, voor advies terecht bij de gemeente. Als u echter een boom wilt kappen die geen gevaar voor zijn omgeving vormt, dan moet u een kapvergunning aanvragen. Een kapvergunning kunt u schriftelijk bij de gemeente aangevragen. Vergeet niet in uw aanvraag aan te geven waar de boom staat, het soort boom en waarom u de boom wilt kappen.
U kunt uw aanvraag richten aan: Het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel, Postbus 70, 2900 AB Capelle aan den IJssel.

Het aanbieden van snoei-afval
Tijdens de storm zijn zeer veel takken afgewaaid. Kleine dunne takken kunnen gewoon als snoeiafval in de GFT-container. Dikke takken, gerooide struiken, heesters en coniferen mogen niet in de GFT-container. De gemeente haalt deze apart op en voert het af naar een composteerbedrijf.

Het ophalen van het grove snoeiafval is gratis, maar maakt u wel van te voren een afspraak met de gemeente. Onze medewerkers vertellen u dan op welke dag het tuinafval wordt opgehaald en op welke plek u het kunt aanbieden. Het is verboden snoeiafval naast de GFT-containers, op de straat of in het plantsoen achter te laten. U mag uw tuinafval dus pas aanbieden op de dag dat het wordt opgehaald.

Heeft u snoeiafval? Bel de Milieuservices AVR-Capelle aan den IJssel om dit op te laten halen, telefoon: 28 48 646

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie