Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GS Friesland positief tegenover paraatheidsplan ambulances

Datum nieuwsfeit: 13-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Friesland

Persberichten

GS staan positief tegenover paraatheidsplan ambulances

Gedeputeerde Staten hebben vandaag ingestemd met het paraatheidsplan
2000 voor het ambulancevervoer in Fryslân waarin de beschikbaarheid van ambulances wordt geregeld.

De Vereniging Ziekenvervoerders Friesland (VZF) heeft het nieuwe paraatheidsplan opgesteld, om de regels van de Arbeidstijdenwet (ATW) te kunnen naleven. In het plan wordt voor de beschikbaarheid van ambulances niet meer, zoals voorheen, uitgegaan van de inzetbaarheid van ambulances in één standplaats. Nu is uitgegaan van de inzetbaarheid vanuit een cluster van standplaatsen. Hierdoor kan met een geringer aantal beschikbare ambulances, een hogere paraatheid bereikt worden en een snellere hulpverlening. Ten opzichte van het vorige plan zullen in de standplaatsen Leeuwarden, Harlingen, Dokkum en Drachten tijdens kantooruren een ambulance minder beschikbaar zijn. Daarnaast zal, buiten kantooruren, een aantal piketdiensten (personeel op afroep beschikbaar) omgezet worden naar parate diensten (personeel direct op uitrukplaats beschikbaar).

Voor Leeuwarden betekent dit dat er voorheen, buiten kantooruren, drie ambulances beschikbaar waren op basis van piketdienst, en nu twee ambulances, op basis van parate dienst. De ambulances zijn permanent bezet met wakend personeel. De snelheid van de hulpverlening zal hiermee verbeterd worden.
Voor Dokkum en Harlingen betekent de nieuwe opzet dat, terwijl er voorheen buiten
kantooruren twee ambulances op basis van piketdienst beschikbaar waren, dit aantal wordt teruggebracht naar een. Het spoedeisend vervoer wordt vanuit Dokkum en Harlingen zelf verzorgd; het niet- spoedeisend vervoer in Dokkum, Harlingen en omgeving wordt vanuit Leeuwarden verzorgd.
In Drachten zal de beschikbaarheid buiten kantooruren aangepast worden naar één ambulance op basis van piketdienst en één ambulance op basis van parate dienst.

Proef
In de periode medio april eind mei 2000 is er proefgedraaid met het nieuwe paraatheidsplan. Het oude plan diende daarbij als vangnet, voor eventuele hiaten in het paraatheidsplan. De proefperiode is geëvalueerd en overwegend als positief ervaren. Er waren slechts enkele kleine aanscherpingen nodig.

Procedure
Gedeputeerde Staten zijn van mening dat het nieuwe paraatheidsplan voorlopig binnen het provinciale Spreidingsplan Ambulancevervoer uitgevoerd kan worden. Naar verwachting is het Regionaal Ambulance Plan (RAP) eind dit jaar gereed en zal het de plaats innemen van het huidige spreidingsplan.

De Statencommissie Wolwêzenssaken wordt op 28 juni aanstaande om een standpunt gevraagd over het paraatheidsplan 2000.

Nummer: 119
Datum: 13 juni 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie