Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Akkoord Jusitie en Europese commissie over drugsbestrijding

Datum nieuwsfeit: 13-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

3931

13.06.00

Nederland en de Europese commissie akkoord over programma ter bestrijding van synthetische drugs in midden en oost Europa

Nederland gaat, samen met de Europese Commissie, de landen van Midden en Oost Europa ondersteunen bij de bestrijding van synthetische drugs. Daartoe zal worden samengewerkt met de autoriteiten van de betrokken landen om de kennis van synthetische drugs, de wetgeving en de handhaving op peil te brengen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de expertise van consortium waar deel van uit maken: de Nederlandse Unit Synthetische Drugs, het Duitse Bundeskriminalamt, de Zweedse Rikspolisstryrelsen en de Britse National Criminal Intelligence Service. Ook zal samengewerkt worden met internationale organisaties als het Europees waarnemingscentrum voor drugs (EMCDDA), Europol, Interpol en de Internationale Douane Federatie.

De Europese commissie en het Nederlandse Ministerie van Justitie hebben daartoe een overeenkomst getekend. Het project is onderdeel van het zogenoemde Phare programma van de Europese Commissie. Dat is een subsidieprogramma ten behoeve van de landen van Midden en Oost Europa. Voor de uitvoering van het project is de komende 2 jaar een bedrag een beschikbaar van 2 miljoen Ecu (ongeveer 4,4 miljoen gulden).

Nederland hecht veel belang aan een effectieve bestrijding van synthetische drugs en heeft hierin de afgelopen jaren nogal wat expertise opgebouwd. Nederland wil die expertise graag delen met de andere landen in Europa.

Gedurende het samenwerkingsproject zal onder meer worden gewerkt aan de versterking van de bevoegde nationale autoriteiten in de verschillende landen. Daartoe worden onder meer functionarissen geschoold op het terrein van de synthetische drugs en de bestrijding ervan. Verder zal in de landen van Midden en Oost Europa samenwerking tussen de autoriteiten en andere partners zoals de farmaceutische industrie worden bevorderd. Tevens zullen regionale samenwerkingsverbanden worden aangemoedigd. De deelnemende landen zijn: Bulgarije the Tsjechische Republiek, Estland, Hongarije, Letland, Lithouwen, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Albanië, Bosnië en Herzegovina en de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië.(FYROM).

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 14-06-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie