Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Breda organiseert 50+cursus 'Gezond en veilig fietsen'

Datum nieuwsfeit: 13-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda


GEZOND EN VEILIG FIETSEN

De gemeente Breda organiseert samen met de SOB (Stichting Ouderenwerk Breda) in juni 2000 weer de cursus 'Gezond en veilig fietsen' voor de oudere fietser. De cursus is dit jaar ook een onderdeel van het zomerprogramma van de SOB. De cursus is op vier ochtenden, dinsdag 13 juni, donderdag 15 juni, dinsdag 20 juni en donderdag 22 juni 2000 in steunpunt "Rhijnstede" aan de Rijnauwenstraat 1 in Breda (IJpelaar). De cursus wordt gegeven in het kader van het verkeersveiligheidsbeleid.

De cursus 'Gezond en veilig fietsen' is er op gericht om oudere mensen te stimuleren zoveel mogelijk te blijven fietsen op een gezonde en veilige manier. Er is aandacht voor verkeerstheorie (kennis van de borden en regels), aan de verkeerspraktijk (toepassing buiten op straat), aan het vervoermiddel en aan de fysieke gesteldheid van de fietser zelf. Onderdelen die aan bod komen zijn een theoretische verkeerstoets, fietsoefeningen (op- en afstappen, slalom rijden, bochten rijden), een oefenrit in het park Wolfslaar, fietskeuring en fiets graveren, ogen- en gehoortest, uitleg verkeersregels, voorlichting over fietsen en handige hulpmiddelen door de fietsenvakhandel en bewegingsoefeningen gericht op fietsen. Aan het eind van de cursus ontvangt iedere deelnemer een certificaat van deelname.

Deelname

Iedereen in Breda die ouder is dan 50 jaar en zelf over een fiets beschikt kan aan de cursus meedoen. Een fiets is nodig om aan het praktijkgedeelte mee te doen.

De cursus is niet onder te brengen in het gemeentelijk verzekeringspakket, wat betekent dat deelname op eigen verantwoording is. Een goede verzekering wordt dan ook geadviseerd, zeker als de cursist nog regelmatig fietst.

Het maximum aantal deelnemers aan de cursus is 30. Bij onvoldoende aanmeldingen gaat de cursus niet door.

Aanmelden en kosten

U kunt zich telefonisch aanmelden bij de SOB, telefoon (076)
525 15 00, of schriftelijk door het insturen van het inschrijfformulier uit het zomerprogramma van de SOB.
De kosten voor de vier ochtenden zijn ¦ 10,-. Houders van een Breda-pas krijgen 50% korting. Betaling gebeurt via een machtiging aan de SOB om eenmalig het verschuldigde bedrag van uw bankgirorekening af te schrijven.

Aandacht voor fietsers

Steeds meer mensen ontdekken opnieuw de fiets als een goedkoop en handig vervoermiddel om boodschappen te doen, kennissen of familie op te zoeken of om te recreëren.

De gemeente Breda wil dit extra stimuleren door het fietspadennet te verbeteren. Er worden nieuwe fietspaden aangelegd, bestaande fietspaden worden verbreed en geschikt gemaakt voor twee richtingen en een aantal kruispunten met verkeerslichten wordt aangepast zodat de wachttijd voor fietsers korter is.

Zeker de oudere fietser voelt zich niet altijd op zijn gemak in het huidige drukke verkeer. Er zijn nieuwe verkeersborden bijgekomen en verkeersregels blijken vaak anders te zijn dan wat men vroeger heeft geleerd. Daarom besteedt de gemeente Breda ook aandacht aan voorlichting en scholing voor specifieke groepen.

Aan de opzet van de cursus hebben VVN afdeling Breda, ENFB afdeling Breda en omstreken, politie, Ouderen Adviesraad en Stichting Ouderenwerk Breda intensief samen gewerkt met de afdeling Verkeer en Vervoer van de gemeente Breda. Bij de uitvoering wordt nog assistentie verleend door een audicien (gehoortest), fietsenvakhandel, opticien (ogentest), bewegingsconsulent en de W-groep (gratis fiets graveren).

Breda, 25 april 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie