Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Volksunie boos over EU-korting schoolmelksubsidies

Datum nieuwsfeit: 13-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Commissie verdedigt halvering
subsidies schoolmelk met "kromme" redenering (13/06/00)

Europees landbouwcommissaris Franz Fischler zet de wereld op z'n kop. Omdat het schoolmelkprogramma bijdraagt tot de doelstellingen inzake voeding en volksgezondheid, wil hij de subsidiëring ervan halveren. Europarlementslid Bart Staes (VU&ID) begrijpt deze "kromme" redenering niet. In een vraag aan de Commissie had hij z'n bezorgdheid geuit over de negatieve impact van Fischlers voorstel op de melkconsumptie.

Fischler wil het schoolmelkprogramma drastisch wijzigen. Vooralsnog wordt de afzet van melk in scholen volledig gesubsidieerd door de Europese Unie. In de toekomst zou de subsidiëring worden gehalveerd. De andere helft dient dan gefinancierd door de lidstaten, maar mag worden doorberekend aan de melkproducenten en/of de zuivelindustrie. Dit voorstel stuit op veel weerstand, onder meer vanwege de negatieve impact op de melkconsumptie.

In antwoord op een parlementaire vraag van Staes verschuilt landbouwcommissaris Fischler zich achter een evaluatie door externe consultants. Daaruit zou blijken dat de subsidies en de hoogte ervan slechts van beperkte invloed zijn op de beschikbaarheid van zuivelproducten in scholen en op het verbruik van zuivelproducten in het algemeen.

Toch erkent Fischler graag (sic) dat "de distributie van schoolmelk ertoe kan bijdragen dat maatschappelijke doelstellingen en doelstellingen ten aanzien van voeding worden bereikt". Daarom is hij van mening dat de subsidies niet uitsluitend voor rekening moet komen van het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw. De kosten moeten gedeeld worden met de lidstaten.

"De kronkelredenering van Fischler is er enkel op gericht om de financiële verantwoordelijkheid af te wentelen op de lidstaten en is in geen enkel opzicht gebaseerd op een doordachte beleidskeuze," aldus Staes. Hij zal het antwoord op z'n parlementaire vraag bezorgen aan Vlaams minister-president Dewael, Vlaams minister voor Onderwijs Marleen Vanderpoorten, Vlaams minister voor Landbouw Vera Dua en de federale minister voor Landbouw Jaak Gabriëls.

De ministers moeten volgens hem Europese initiatieven nemen om deze kronkelredenering van de Commissie een halt toe te roepen. Bij de voorbereidende besprekingen voor de begroting 2001 zal Staes erop toezien dat het budget ten gunste van het gratis verdelen van schoolmelk gehandhaafd blijft. Het VU&ID-europarlementslid benadrukt dat het zinvoller is schoolkinderen gratis melk aan te bieden dan hen te verleiden met de door de frisdrankindustrie ter beschikking gestelde Cola- of Fanta-apparaten.

Auteur:
VU&ID-fractie - Europees Parlement
Bart Staes - Lid van het Europees Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Filip Vandenbroeke
Telefoon: 02/284.7.642.
Fax: 02/284.9.642.
E-post: (fvandenbroeke@europarl.eu.int)
Url: bartstaes.volksunie.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie