Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslag eerste zitting Associatieraad EU-Israël

Datum nieuwsfeit: 13-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Europese Unie

EU - Israel : Association Council / First meeting Press Release: Luxembourg (13-06-2000) - Press: 206 - Nr: 9275/1/00

Luxemburg,

13 juni 2000


9275/1/00 REV 1 (Presse 206)

(OR. en)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

EERSTE ZITTING VAN DE ASSOCIATIERAAD EU-ISRAËL

Luxemburg, 13 juni 2000

&

De Associatieraad tussen de Europese Unie en Israël hield zijn eerste zitting op dinsdag 13 juni 2000. De bijeenkomst werd voorgezeten door de heer Jaime GAMA, Minister van Buitenlandse Zaken van Portugal en fungerend voorzitter van de Raad van de Europese Unie, in samenwerking met de heer Javier SOLANA, secretaris-generaal/hoge vertegenwoordiger voor het GBVB; de Europese Commissie werd vertegenwoordigd door mevrouw Catherine DAY, adjunct-directeur-generaal Buitenlandse Betrekkingen.

De delegatie van Israël stond onder leiding van de heer David LEVY, Minister van Buitenlandse Zaken van Israël.

De eerste zitting van de Associatieraad vond plaats kort nadat de Europees-mediterrane Associatieovereenkomst tussen de EU en Israël op
1 juni 2000 in werking was getreden. Een en ander getuigt van een kwalitatieve omslag in de betrekkingen tussen de Europese Unie en Israël, in die zin dat de politieke en de economische dimensie ervan verbreed en verdiept worden.

Na de formele goedkeuring van zijn reglement van orde besprak de Associatieraad de stand van de politieke en economische betrekkingen tussen de partijen. Tevens nam hij nota van de recente installering van het Forum EU-Israël in Jeruzalem, dat moet bijdragen aan een nog betere verstandhouding op het niveau van de civiele samenleving. Ook werd er verwezen naar het tijdelijke lidmaatschap van Israël van de Groep van West-Europese en andere staten (WEOG) in VN-verband in New York, onder voorbehoud van de met de partners in de WEOG overeengekomen modaliteiten.

Voorts besprak de Associatieraad de mensenrechten in Israël op grond van de bepaling van de Associatieovereenkomst dat de eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, alsmede de versterking van de democratie een wezenlijk bestanddeel van de Overeenkomst vormen.

De ministers wisselden van gedachten over het vredesproces in het Midden-Oosten. Volgens de EU bestaat er een reële mogelijkheid om in het Midden-Oosten een rechtvaardige, duurzame en alomvattende vrede tussen Israël, Syrië, Libanon en de Palestijnen te bereiken op basis van de Resoluties 242 en 338 van de VN-Veiligheidsraad en de elementaire beginselen die in het raamwerk van Madrid zijn vastgelegd. De EU verklaarde zich andermaal bereid om hiertoe met de partijen samen te werken.

De Associatieraad maakte ook de balans op van de ontwikkelingen in het kader van het Europees-mediterrane partnerschap onder verwijzing naar de "brainstorming" van de ministers van Buitenlandse Zaken in mei 2000 te Lissabon waarmee een weg gebaand werd naar de vierde officiële Europees-mediterrane conferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken in november 2000.

In verband met de handelsbetrekkingen bespraken de partijen de ontwikkelingen in het kader van de interim-overeenkomst betreffende handel en aanverwante zaken van 1995. Zij wezen op het belang van de handelsbetrekkingen tussen de EU en Israël, die versterkt zullen worden door de volledige uitvoering van de Associatieovereenkomst. De EU herhaalde dat een soepele samenwerking op handelsgebied gebaseerd is op een correcte toepassing van de handelsvoorschriften in overeenstemming met het internationale recht.

De EU onderstreepte ook dat Israël het eerste niet-Europese land is dat volledig geassocieerd is met het EG-kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling op basis van de in maart 1999 ondertekende Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking. Israël heeft met ingang van maart van dit jaar ook de status van aan het COST-programma meewerkende staat.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie