Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Milieu van invloed op mannelijke geslachtsontwikkeling'

Datum nieuwsfeit: 14-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

14 juni 2000

Milieu van invloed op mannelijke geslachtsontwikkeling

Lichaamsvreemde stoffen met een oestrogeenachtige werking zijn van invloed op de foetale ontwikkeling van de geslachtsorganen. Deze zogenaamde xeno-oestrogenen zijn onder andere te vinden in bestrijdingsmiddelen, plastics en PCBs en komen tegenwoordig veelvuldig in lage concentraties voor in het milieu. Judith Emmen verrichtte er onderzoek naar. Zij promoveert op woensdag 14 juni 2000 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift Testiculaire factoren betrokken bij testisindaling.

Testisindaling betreft verplaatsing van de testikels van hun oorspronkelijke positie hoog in de buikholte naar het scrotum. Deze testisindaling komt alleen voor bij zoogdieren. De positie van de testikels in het scrotum is door de iets lagere temperatuur van essentieel belang voor een goede zaadcelproductie.

Het niet indalen van één of beide testikels, cryptorchisme genoemd, is de meest voorkomende stoornis in de mannelijke geslachtsontwikkeling. Cryptorchisme wordt gevonden bij 1 tot 1,5 % van alle jongetjes op een leeftijd van 3 maanden. Meestal is de oorzaak van de gestoorde testisindaling niet bekend.

Het onderzoek van Judith Emmen betrof de werking van hormonen uit de testikels die een rol spelen bij de testisindaling. Bekende hormonen uit de testikels zijn testosteron en anti-Müllerse gang hormoon. Echter, uit een muismodel dat ontwikkeld werd door een onderzoeksgroep in Göttingen bleek dat met name een derde hormoon uit de testikels een zeer belangrijke rol speelt bij testisindaling. Dit derde hormoon is de insuline-achtige factor 3 (Insl3). Als het Insl3 gen wordt uitgeschakeld in muizen (Insl3 knockout muizen) dalen beide testikels niet in.

Omdat het INSL3 gen ook aanwezig is in het menselijke genoom zou INSL3 ook betrokken kunnen zijn bij het proces van testisindaling in de mens. Onderzocht is of bilateraal cryptorchisme (tweezijdig niet ingedaalde testes) bij de mens mogelijk geassocieerd is met mutaties in het INSL3 gen. Daarvoor werden bij een tiental patiënten geen aanwijzingen gevonden. Dat sluit echter niet uit dat INSL3 een rol speelt bij testisindaling bij de mens.

Bekend is dat blootstelling aan synthetische oestrogenen tijdens de zwangerschap tot cryptorchisme kan leiden. In het verleden werd waargenomen dat zonen van moeders die tijdens hun zwangerschap di-ethylstilbestrol (DES) voorgeschreven hadden gekregen afwijkingen kunnen hebben aan de geslachtsorganen, waaronder niet ingedaalde testes. Hoewel deze effecten van oestrogenen op de foetale ontwikkeling in veel studies zijn onderzocht, is het mechanisme dat eraan ten grondslag ligt nog niet opgehelderd. Emmen beschrijft in haar proefschrift een studie die erop wijst dat een stof met een oestrogene werking, zoals DES, het proces van testisindaling mogelijk beïnvloedt door de expressie van het Insl3 gen in de foetale testis te remmen. Deze bevinding leidt niet alleen tot beter inzicht in de rol van oestrogenen in testisindaling, maar kan ook van groot belang zijn voor de huidige discussie over de mogelijke effecten van xeno-oestrogenen op de foetale ontwikkeling van de geslachtsorganen.

Promotor: prof.dr. J.A. Grootegoed, Biochemische endocrinologie

Noot voor de pers
Promotie woensdag 14 juni 2000, 11.45 uur
Plaats: Hoboken, collegezaal 7
Info: bij de promovenda, tel. 010 408 7965 of bij de afdeling Interne en Externe Betrekkingen, tel. 010 408 1777

(INLINE]

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie