Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Deelname gemeente Emmen aan Actieplan Cultuurbereik

Datum nieuwsfeit: 14-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Emmen


Persbericht: Deelname Actieplan Cultuurbereik, 14 juni 2000

Deelname gemeente Emmen aan Actieplan Cultuurbereik

Het college van b en w van de gemeente Emmen heeft besloten om in principe deel te nemen aan het Actieplan Cultuurbereik van staatssecretaris v.d. Ploeg. De gemeente dient deze week haar Plan van aanpak in bij het ministerie van OC&W. Emmen wordt een van de 30 gemeenten die rechtstreeks zaken gaan doen met het ministerie. Voor iedere gulden die de gemeente Emmen uitgeeft aan culturele activiteiten passend binnen de voorwaarden van het Actieplan, legt OC&W een gulden bij.

Gemeenten moeten met hun culturele aanbod een breder publiek trekken, vindt staatssecretaris van Cultuur Rick van der Ploeg. Om dit te bereiken heeft het ministerie van OC&W het Actieplan Cultuurbereik ontwikkeld. Cultuur moet dichter bij de mensen worden gebracht door bijvoorbeeld theater en orkesten op gekke, ongebruikelijke plekken te presenteren. De aanpak zal zich dus nadrukkelijk moeten onderscheiden van de gebruikelijke benadering, die vooral is afgestemd op het publiek dat al komt.

Onderdelen
Het Actieplan Cultuurbereik kent naast het nieuwe onderdeel 'Culturele diversiteit en versterking programmering', ook de bestaande onderdelen 'Cultuur en School' en 'Beeldende kunst en vormgeving'. De drie onderdelen zijn goed in te passen in de Emmense praktijk en in de ontwikkeling van een nieuwe nota Kunst en cultuur.
Plan van aanpak
Met behulp van het Plan van aanpak laat het college van b en w het ministerie zien op welke wijze de gemeente Emmen haar 'Programma Cultuurbereik Emmen 2001-2004' wil ontwikkelen. Naast een centrale aanpak vanuit Emmen als regionaal centrum met een bepaald cultureel voorzieningenniveau, denkt de gemeente ook aan een wijk- en dorpsgerichte aanpak. Voor het jaar 2001 zullen met name culturele instellingen en andere organisaties die in hun doelstellingen en beleid raakvlakken hebben met het Actieplan, rechtstreeks worden uitgenodigd tot deelname. Voor de jaren 2002-2004 zal de gemeente via een open inschrijving ook nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden nadrukkelijk uitnodigen om een bijdrage te leveren aan de Emmense actieprogramma's.

Zodra het ministerie haar goedkeuring geeft aan het Plan van aanpak, kan de gemeente aan de slag met het Programma Cultuurbereik. Dit programma moet voor het einde van het jaar zijn ingediend.

Financien
Voor de onderdelen Cultuurbereik en Beeldende kunst geldt een cofinancieringsverplichting. Met andere woorden hieraan dragen het ministerie en de gemeente evenveel bij. Voor het onderdeel 'Beeldende kunst en vormgeving' krijgt de gemeente Emmen al vanaf 1993 geld via de provincie. In de nieuwe situatie zal de gemeente deze subsidie rechtstreeks van het ministerie krijgen. Hierop is de cofinancieringsverplichting echter niet van toepassing.
In het Programma Cultuurbereik wordt verder uitgewerkt welke financiele middelen voor het Actieplan Cultuurbereik in aanmerking kunnen komen.


Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend (c)2000 Gemeente Emmen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie