Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ernst & Young: BTW in beweging

Datum nieuwsfeit: 14-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

Nieuws
Belastingadviseurs
BTW in beweging

Hoewel de BTW-wetgeving in Brussel wordt opgesteld, wil dat niet zeggen dat er geen beweging inzit. De meeste huidige regels stammen al weer uit 1977 en zijn, ondanks tussentijdse aanpassingen, aan modernisering toe.

Huidig systeem
Na het wegvallen van de grenzen, per 1 januari 1993, was het plan om de BTW-heffing over het handelsverkeer tussen lidstaten te laten plaatsvinden in het land van oorsprong (het land van de leverancier van de goederen). De kopende ondernemer zou zijn in het buitenland betaalde BTW, net als binnenlandse BTW, kunnen terugvragen bij zijn eigen belastingdienst. De lidstaat van de verkoper zou vervolgens de ontvangen BTW moeten overmaken aan de lidstaat van de koper. Per saldo zou de belasting dus ten goede komen aan de lidstaat waar het verbruik plaatsvindt (bestemmingsland). De lidstaten van de EU konden het echter niet eens worden over dit voorstel.

Vandaar dat wij vandaag de dag nog steeds een overgangsregeling hebben. Die houdt in dat bij grensoverschrijdende goederenleveringen tussen ondernemers in de EG nog steeds het nultarief geldt (zoals dat geldt voor exportleveringen). De kopende ondernemer zal aangifte van de aankomst van de goederen moeten doen in zijn eigen land. Zodoende wordt BTW betaald in het land van bestemming. Voor de BTW bestaan de binnengrenzen van de EG dus eigenlijk nog steeds.

Nieuwe strategie
Hoewel de Europese Commissie nog altijd voorstander is van BTW-heffing in het land van oorsprong, heeft zij dat op de lange termijn geschoven. De nadruk ligt nu meer op:

* vereenvoudiging

* modernisering

* meer gestandaardiseerde toepassing van de huidige regels en
* versterking van de administratieve samenwerking tussen de lidstaten.

Zo moet het gemakkelijker worden voor ondernemers om hun in het buitenland betaalde BTW terug te krijgen. Verder staat de verplichting om een fiscaal vertegenwoordiger aan te stellen ter discussie en zal het elektronisch factureren binnen afzienbare tijd worden toegestaan. Een meer uniforme uitleg van de regels en administratieve samenwerking moet frauderen met BTW moeilijker maken.

Naast de op stapel zijnde heffing van BTW op internet-producten, wordt dus ook het huidige stelsel op de schop genomen.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de adviesgroep Omzetbelasting, die vertegenwoordigd is in de grotere kantoren van Ernst & Young.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie