Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA over brief verschuiving betaaldata AOW/ANW

Datum nieuwsfeit: 14-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Brief verschuiving betaaldata AOW/ANW (140600)

Den Haag, 14 juni 2000

Informatie vooraf
Vorig jaar april werd het voornemen bekend van de staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Hoogervorst, en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om de uitbetaling van de AOW- en Anw-uitkeringen allemaal te laten plaatsvinden op de 23e van de maand. Daartoe zou voor degenen die de uitkering op een eerder moment in de maand ontvingen, jaarlijks in juni de uitbetaling elk jaar met vier dagen worden opgeschoven totdat de 23e van de maand bereikt zou zijn. Het is onderdeel van de in het regeerakkoord afgesproken bezuining op de uitvoeringskosten sociale zekerheid van 500 mln., waarvan de SVB er 75 mln. voor zn rekening moet nemen. Deze verschuiving van betaaldata levert op termijn 15 mln. structureel op.

De CDA-fractie heeft zich verzet tegen deze operatie. Het betreft vooral de oudste AOW-ers, die ook de minst riante inkomenspositie hebben. Uiteindelijk kan het bijna een maand schelen. Er is een moment waarop van de uitkering van één maand tweemaal de lasten betaald moeten worden. Een motie om het tegen te houden heeft het niet gehaald.

Een motie van Noorman-den Uyl die vroeg om een overbruggingsregeling voor mensen die in liquiditeitsproblemen kwamen is aangenomen. De invulling van deze overbruggingsregeling was als volgt. Mensen konden via een gratis telefoonnummer bij de SVB vragen om een jaar uitstel van de verschuiving.

De brief die nu voorligt gaat in op de overbruggingsregeling voor dit jaar. De staatssecretaris stelt voor om de mensen die vorig jaar gebruik gemaakt hebben van de overbruggingsregeling opnieuw te benaderen met de vraag of men er dit jaar ook behoefte aan heeft.

Conceptinbreng op hoofdlijnen
De CDA-fractie stelt nog steeds vraagtekens bij deze maatregel. De verschuiving van de betaaldata AOW en Anw treft vooral de oudste groep AOW-ers, die veelal weinig of geen pensioen opgebouwd hebben. Ook treft het de Anw-ers zonder of met weinig extra inkomsten. Er komt een moment waarop de mensen die aan het begin van de maand hun uitkering ontvingen, van de uitkering van één maand tweemaal lasten moeten betalen.

De voornaamste reden van deze verschuiving was de voorgenomen bezuiniging op de uitvoeringskosten. Hoe staat het daar overigens mee. Wordt de 500 mln. gehaald? De CDA-fractie heeft de indruk dat er behalve de verschuiving van de betaaldata van de uitkeringen van AOW-ers en Anw-ers niet veel bezuinigd wordt. Hoe reëel is het dan om deze groep te confronteren met extra lasten, terwijl er geen of nauwelijks andere bezuinigingen uitgevoerd worden. Bovendien gaat het om 15 mln. van de voorgenomen 500 mln.

De voorgenomen overbruggingsregeling voor dit jaar is wel een erg magere uitvoering van de motie Noorman. Er kunnen mensen zijn die wegens gewijzigde persoonlijke omstandigheden of omdat ze dit jaar net over de helft van de maand gaan, in financiële problemen komen door de verschuiving van de betaaldatum. Zij kunnen geen beroep doen op de overbruggingsregeling. Waarom is voor deze invulling van de overbruggingsregeling?

Kamerlid: Balkenende

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie