Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wijziging Wet Voorkeursrecht Gemeenten van de baan

Datum nieuwsfeit: 14-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van VROM

Persberichten


-

Wijziging Wet voorkeursrecht gemeenten van de baan


14 juni 2000

Minister Pronk heeft het wetsvoorstel voor de wijziging van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) ingetrokken. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. De Wvg geeft gemeenten de mogelijkheid een voorkeursrecht te vestigen op gronden waar het huidige gebruik afwijkt van de bestemming in het bestemmingsplan. De eigenaar van de grond moet deze bij verkoop dan eerst aan de gemeente aanbieden. De werkingssfeer van de wet, die medio jaren '80 van kracht is geworden, is in 1996 aanzienlijk uitgebreid. Tot die tijd kon de wet alleen worden toegepast door gemeenten met stadsvernieuwingsgebieden, daarna door gemeenten met een uitbreidingslocatie.
Vorig jaar ontstond met name bij gemeenten de indruk dat ontduiking van het voorkeursrecht mogelijk is door een splitsing van het economische en juridische eigendom. Minister Pronk heeft toen toegezegd indien nodig de wet op dit punt aan te passen. De noodzaak van die aanpassing is echter komen te vervallen na een serie van uitspraken door gerechtshoven in zaken waar het voorkeursrecht van gemeenten was gepasseerd. Een voorbeeld daarvan is de beslissing van het Hof van Amsterdam op 30 maart in een zaak die was aangespannen door de gemeente Utrecht. Het hof verklaarde in deze zaak de exploitatieovereenkomst tussen een grondeigenaar en een projectontwikkelaar in het gebied Leidsche Rijn nietig omdat het wettelijk voorkeursrecht van de gemeente werd ontdoken.
De Wet voorkeursrecht gemeenten is op dit moment overigens onderwerp van een evaluatie, die binnenkort wordt afgerond.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie