Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Seizoensverwachting: deze zomer warmer dan gemiddeld

Datum nieuwsfeit: 14-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Seizoensverwachting: de zomervoorspellingen

(Actuele seizoensverwachtingen) Het Europees Centrum voor Middellange Termijn Weersverwachtingen (ECMWF) in Engeland en andere instellingen experimenteren met verwachtingen voor seizoenen. De eerste resultaten zijn bemoedigend en de seizoensverwachtingen lijken een belangrijk thema te worden van de meteorologie in de 21e eeuw. Voor de economie, met name voor de landbouw en het toerisme zijn ze van grote waarde.

Het (computer)model voor seizoenen is vergelijkbaar met dat voor verwachtingen tot 5 à 10 dagen vooruit. Alleen de rol van de oceaan is belangrijker. Het model berekent daarom niet alleen de verwachte stromingen in de atmosfeer, maar ook die in de oceaan. De wisselwerking oceaan/atmosfeer is sterk: zo beïnvloedt wind de zeewatertemperatuur en beïnvloedt de temperatuur van het zeewater op zijn beurt de lucht daarboven.

Voor de berekeningen wordt de ensemblemethode toegepast. De computer berekent elke dag de uitkomsten voor 200 dagen vooruit. Zo worden bijvoorbeeld in april dertig berekeningen uitgevoerd voor de periode tot eind oktober. Vervolgens worden ook in mei dagelijks nieuwe berekeningen gemaakt tot een half jaar vooruit. Zo zijn er steeds nieuwe uitkomsten voor de komende periode op basis waarvan de zomervoorspelling wordt geactualiseerd.

Als bijvoorbeeld vijfentwintig van de dertig oplossingen een warme zomer als uitkomst hebben en er maar vijf zijn met een "koude oplossing" dan is de kans op een warme zomer groter. Wijzen alle oplossingen op een koude zomer dan is dat het meest waarschijnlijke vooruitzicht. Zekerheid bieden de prognoses niet en natuurlijk zijn ze minder betrouwbaar dan de verwachtingen voor de kortere termijn. De voorspellende waarde hangt sterk af van de plaats. In de tropen en in Noord- en Zuid-Amerika zijn de resultaten beter dan in Europa en Azië. Voor Nederland zijn de wintervoorspellingen nog niet goed bruikbaar, maar voor de zomer lijkt het erop dat de verwachtingen zinvol zijn.

De nieuwste seizoensverwachtingen wijzen voor grote delen van Europa, waaronder Nederland, op een warmere zomer dan gemiddeld. De gemiddelde temperatuur over juni, juli en augustus wordt hier naar verwachting een graad hoger dan normaal. Dat zegt nog weinig over de kwaliteit het zomerweer en de verdeling van de warmte in de verschillende maanden of verspreid over de dag. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat voornamelijk de nachten wat warmer worden.


* Experimental programme of seasonal prediction ECWMF
* De seizoensverwachtingen van het IRI

* De seizoensverwachtingen van het ECMWF"
* Maandverwachting Berlijn (Dettmann, Malmberg, Semmler) van het "Institut für Meteorologie der Freien Universität Berlin
* Seizoensverwachting voor het Noordelijk Halfrond (Röder)
Laatste wijziging: 21 april 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie