Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Liberalisering telecom: EP keurt rapport Wim van Velzen goed

Datum nieuwsfeit: 14-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Straatsburg, 13 juni 2000

Liberalisering telecom: Europees parlement stemt in met rapport Wim van Velzen

Het Europees Parlement stemt in met een aantal aanpassingen in de wetgeving rondom de liberalisering van de telecomdiensten en netwerken. Het doel van die aanpassingen is zowel in het directe belang van de consument als in het belang van de sector als geheel. Dit blijkt uit de stemming vandaag over het rapport van CDA-Europarlementariër Wim van Velzen. Europees Commissaris Erkki Liikanen heeft tijdens het debat verklaard het op hoofdlijnen eens te zijn met de visie van het Europees Parlement.

In de komende wetsherziening zal de Europese wetgever de transparantie van de pijzen moeten garanderen. Op dit moment is het zeer moeilijk voor de consument tevoren te weten wat een mobiel telefoongesprek zal gaan kosten, zeker wanneer dit gesprek over meerdere netten loopt.

Daarnaast moet het Europees alarmnummer 112 toegankelijker worden gemaakt voor de burger. De 112-centrales zouden verder oproepen minimaal in twee talen moeten kunnen beantwoorden. Ook zou de 112 dienst voorzieningen moeten treffen om de oproeper te kunnen lokaliseren. Dit laatste vergroot de effectiviteit en gaat misbruik tegen.

Tijdens het plenair debat in het EP over het 99 Review rapport van Wim van Velzen is gebleken dat de EC door schriftelijke spoedvragen van Wim van Velzen gedwongen is naar de economische gevolgen van de UMTS veilingen te kijken, in combinatie met artikel 11 van de vergunningenrichtlijn.
Tijdens het debat gaf Liikanen aan door de vraag van Van Velzen over een mogelijke inbreukprocedure tegen het VK onder druk te staan. De commissaris heeft moeite de veilingen van UMTS frequenties te rechtvaardigen, vooral gezien artikel 11 van de vergunningenrichtlijn. Met name komt er nu aandacht voor een economische analyse van de gevolgen van de veilingen, en zal dus kijken naar criteria als lengte van de vergunningen, kosten voor het netwerk en de gevolgen voor de roaming prijzen. Wim van Velzen is bang dat de hoge prijzen die bij de veilingen worden betaald, de ontwikkeling van nieuwe diensten in deze sector zal belemmeren en de consument uiteindelijk de rekening zal betalen.
Wim van Velzen is blij dat de Commissaris een eerste indicatie van zijn antwoord op de spoedvraag heeft gegeven, en verwelkomt een spoedig vervolgantwoord op zijn vraag.

Van Velzen pleit voorts in zijn rapport dat de nationale sectorspecifieke controle-organen op termijn worden geïntegreerd in de algemene marktcontrolerende organisaties. Verder zouden de nationale controle-organen meer met elkaar moeten samenwerken zodat er van "one stop shop" bij het verlenen van vergunningen sprake is. Een toewijzing van een vergunning voor de hele EU zou op die manier bij één OPTA kunnen worden geregeld.

Tot slot pleit Van Velzen om de looptijd van de nieuwe regelgeving te beperken tot 2005. Eventuele tussentijdse evaluaties zou moeten plaatsvinden tussen een werkgroep van de Europese Commissie en een werkgroep van het EP. Op eenzelfde manier zijn ook de WTO-onderhandelingen voorbereid. Van Velzen:" Door de evaluaties eenzijdig te leggen bij een ambtelijke werkgroep ontstaat een democratisch tekort. Het gaat om wetgeving die iedere telefoongebruiker binnen de EU raakt. Dit mag niet in ambtelijke achterafkamertjes worden besloten."

Meer informatie:
Wim van Velzen.Telefoon. 00-33 388175623 of
Eduard Slootweg, voorlichter. Telefoon 00-32 75 721 280

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie