Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rijk ondersteunt onderzoek windmolenpark Afsluitdijk

Datum nieuwsfeit: 14-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


RIJK ONDERSTEUNT ONDERZOEK NAAR MOGELIJKHEDEN WINDMOLENPARK AFSLUITDIJK

Datum: 14-06-2000

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Economische Zaken en Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de provincies Noord-Holland en Friesland.

Minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken (EZ) en staatssecretaris Geke Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) ondersteunen nader onderzoek naar de mogelijkheden voor de oprichting van het Interprovinciaal Windmolenpark Afsluitdijk (IPWA). Deze afspraak werd door beide bewindslieden gemaakt in een gesprek met de gedeputeerden Ada Wildekamp (provincie Noord-Holland) en Sicko Heldoorn (Friesland) op het departement van EZ. Beide provincies hadden om een gesprek over de voortgang van IPWA verzocht.

Alle betrokken partijen geven aan dat het gesprek - dat vooral was bedoeld om twijfels over het doorzetten van de voorbereidingen uit de weg te nemen - bevredigend is verlopen. De twee ministeries en de twee provincies werken in goed onderling overleg verder aan de IPWA-plannen, die getoetst dienen te worden aan nationaal en Europees beleid over deze thematiek en bovendien aan internationale afspraken over de Waddenzee. Pas nadat deze toetsingen zijn verricht, neemt het Kabinet een definitief besluit.

Directe aanleiding voor het gesprek was een brief van het Kabinet van 13 april van dit jaar over IPWA, die ondanks een positieve grondhouding toch vragen bij IPWA-deelnemers opriep over de betrokkenheid van de twee departementen bij de voortgang van het windmolenproject. Onduidelijkheid was er met name over de uitvoering van de toets die het Rijk nog moest maken in het kader van de nationale en Europese beleidslijnen. In het gesprek heeft een delegatie van betrokken provincies en gemeenten deze onduidelijkheden aan Jorritsma en Faber voorgelegd om op die manier te achterhalen of het wel of niet zinvol is verdere voorbereidingen voor IPWA door te zetten.

Beide bewindslieden hebben in het gesprek aangegeven dat wat hen betreft de IPWA-voorbereidingen door kunnen gaan. Allereerst moet nu de Milieu-effectrapportage (MER) worden afgerond. In het vervolgtraject zullen de departementen van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), EZ en LNV ambtelijke ondersteuning bieden.

Voor meer informatie:
Ministerie van EZ, Marjolein Wester 070-3796464 / 0653351112 Ministerie van LNV, Jeroen Nugteren 070-3784018
Provincie Noord-Holland, Krijn van Rijn 023-5144045 / 06-22523497 Provincie Friesland (Fryslân), ***

Ministerie van Economische Zaken
Aan deze paginas kunnen geen rechten worden ontleend - No rights can be derived from these pages

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie