Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Heffingskortingen in plaats van de belastingvrije som'

Datum nieuwsfeit: 15-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

Nieuws
Belastingadviseurs
Heffingskortingen in plaats van de belastingvrije som
Standaardheffingskorting, standaardloonheffingskorting, compartimenteren, combineren, maximeren, komen deze termen u bekend voor?

Met ingang van 1 januari 2001 wordt de belastingvrije som vervangen door heffingskortingen. Heffingskortingen zijn vaste bedragen die op de verschuldigde belasting en premies in mindering worden gebracht. De volgende heffingskortingen zijn te onderscheiden: de algemene heffingskorting, de arbeidskorting, de kinderkorting, de aanvullende kinderkorting, de combinatiekorting, de alleenstaande-ouderkorting, de aanvullende alleenstaande-ouderkorting, de ouderenkorting en de aanvullende ouderenkorting.

Met deze wijziging zullen de hiervoor genoemde termen van toepassing worden. Het vaststellen van de totale heffingskorting voor een belastingplichtige vindt plaats volgens een vast stappenplan. Ten eerste wordt per belastingplichtige een standaardheffingskorting vastgesteld. De standaardheffingskorting wordt bepaald door vast te stellen op welke van de hiervoor vermelde heffingskortingen men recht heeft. Vervolgens dient de heffingskorting te worden verdeeld (het zogenoemde compartimenteren) over de heffingskorting voor de inkomstenbelasting, de heffingskorting voor de AOW, de heffingskorting voor de Anw en de heffingskorting voor de AWBZ, afhankelijk van de vraag of men belasting- en verzekeringsplichtig is. Vervolgens worden de heffingskortingen samengevoegd (gecombineerd) en gemaximeerd. De maximale heffingskorting is namelijk gelijk aan het totale bedrag dat aan belasting en premies moet worden betaald. Indien de belastingplichtige een partner heeft, kan onder bepaalde voorwaarden een deel van de heffingskorting worden uitbetaald. Overdracht aan de partner kan echter nooit plaatsvinden.

Voor de loonheffing worden de algemene heffingskorting, de arbeidskorting, de ouderenkorting en de aanvullende ouderenkorting (tezamen de standaardloonheffingskorting) in tijdvaktabellen verwerkt. De overige heffingskortingen kunnen worden geëffectueerd door middel van een aangifte of voorlopige teruggaaf inkomstenbelasting. De leden van de Adviesgroep Loonbelasting en Sociale verzekering van Ernst & Young verwachten dat met name salarisadministrateurs veel met vragen omtrent de heffingskortingen worden geconfronteerd. Uiteraard zijn wij altijd bereid u over dit onderwerp verder te informeren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie