Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De Vries opent oude discussie overstromingsverzekering

Datum nieuwsfeit: 15-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Verbond van verzekeraars

Staatssecretaris de Vries opent oude discussie overstromingsverzekering

Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat vindt dat burgers en bedrijven zichzelf zouden moeten verzekeren tegen overstromingen. Op dit moment is verzekeren tegen schade door overstromingen niet mogelijk. Hiervoor kan in veel gevallen een beroep gedaan worden op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS). Het Verbond is verbaasd over de oproep van de staatssecretaris. De staatssecretaris opent hiermee een al oude discussie. Het Verbond heeft de staatssecretaris een brief geschreven om haar te informeren over de recente geschiedenis van overstromingsverzekeringen.

Het Verbond heeft in een brief aan de staatssecretaris zijn verbazing uitgesproken over de oproep om verzekeringspolissen voor schade door overstroming te ontwikkelen. Met deze oproep snijdt ze een thema aan dat jarenlang onderwerp van gesprek was tussen verzekeraars en overheid. Het Verbond van Verzekeraars heeft in 1995 met de departementen van Binnenlandse Zaken en Financiën overeenstemming bereikt over een fonds voor overstromingsschade. De Raad van State adviseerde in de zomer van 1996 over het betreffende wetsvoorstel echter negatief. Uit dit advies leidde het kabinet af dat de overheid een eigen voorziening voor natuurcatastrofes zoals overstroming en aardbeving in het leven moest roepen. In het voorjaar van 1998 is de WTS aangenomen.

Na de regenschade in het najaar van 1998 heeft het Verbond op verzoek van het kabinet een studie laten uitvoeren naar een integrale regenschadedekking. De conclusie was dat het regenschaderisico in Nederland privaat verzekerd kan worden. Dit rapport is ook aan staatssecretaris De Vries overhandigd. Het Verbond heeft in februari zijn leden geadviseerd de polisvoorwaarden dienovereenkomstig aan te passen, waardoor het toekomstig beroep op de WTS zal afnemen.

Vooralsnog hebben verzekeraars en herverzekeraars in de huidige statistische gegevens en rekenmodellen onvoldoende basis gezien om een dekking tegen overstroming, veroorzaakt door zout water of water uit grote rivieren, tot stand te brengen. Daarnaast zal altijd het probleem van het smalle draagvlak spelen. Het Verbond ziet daarom in de nabije toekomst geen mogelijkheden om het overstromingsrisico verzekerbaar te maken.

Bondig, 15 juni 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie