Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veilig uit in gemeente Zutphen

Datum nieuwsfeit: 15-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zutphen

Veilig uit in Zutphen

In 1997 en 1998 was er sprake van een onrustbarende stijging van het aantal geweldsincidenten in de binnenstad van Zutphen, vooral tijdens de uitgaansavonden. Om het geweld terug te dringen en de leefbaarheid te vergroten loopt vanaf 18 juni 1999 voor de duur van vier jaar het project "Veilig Uit, doe je samen in Zutphen". Horeca, politie, taxibedrijven en gemeente werken samen aan dit project. Zij hebben met elkaar afspraken gemaakt, vastgelegd in een convenant. De afspraken gaan onder meer over bouwlampen op strategische plekken, een taxiopstapplaats bij de fontein op de Houtmarkt, een directe telefoonverbinding tussen horecaondernemers en politie, een zwarte lijst van mensen die zaken niet meer in mogen en gezamenlijke huisregels. Al eerder was de politie begonnen met surveillance op de uitgaansavonden.

Om te weten of de maatregelen hebben geleid tot resultaten is in het voorjaar een onderzoek gehouden onder bewoners van de binnenstad en de aanloopstraten naar de binnenstad en de horecaondernemers. Op twee avonden zijn bezoekers van uitgaansgelegenheden op straat geïnterviewd.

Onderzoeksresultaten
Uit het onderzoek blijkt dat zo'n 70% van de binnenstadbewoners zich veilig voelt in relatie tot de uitgaansavonden. Dat is ongeveer hetzelfde als het veiligheidsgevoel onder burgers in algemene zin in deze politieregio. Van de bezoekers voelt 80% van 18 jaar en jonger zich veilig. Onder 18 jaar en ouder is dat 78% voor mannen en 68% voor vrouwen. Volgens 70% van de horecaondernemers die na 01.00 uur open mogen blijven, hebben de maatregelen geleid tot een verbetering van het uitgaansklimaat.
Uit politiecijfers blijkt dat het aantal geweldsincidenten in 1999 fors is gedaald. Zo is het aantal openlijke geweldplegingen (vechtpartijen) gehalveerd.
Het onderzoek geeft aan dat bewoners vooral overlast ondervinden van vernielingen, wildplassen, rommel op straat en rondscheurende auto's en scooters. Bewoners van de aanloopstraten ondervinden ook veel overlast van vernielingen en rondscheurende auto's en scooters. De werkgroep "Veilig Uit" wil deze overlast verminderen door onder meer nog actiever bekeuringen uit te delen.
Opvallend is dat veel binnenstadbewoners hebben aangegeven dat het lawaai van uitgaansgelegenheden en bezoekers hoort bij het wonen in de binnenstad.

Sluitingstijden
Een opvallende maatregel in het project is het experiment sluitingstijden. Hier gaat het om variatie in sluitingstijden en eenrichtingsverkeer: een uur voor sluitingstijd mag men de zaak wel verlaten maar worden geen bezoekers meer toegelaten. Verder mag een kwartier voor sluitingstijd geen drank meer worden geschonken en gaat de muziek uit. Deze maatregelen zijn ingesteld om grote groepen uitgaanspubliek bij het sluiten van zaken te voorkomen. Het blijkt dat juist dan de grootste kans is op vechtpartijen. Het experiment is onder 72% van de bezoekers bekend. De overwegend positieve meningen van bewoners en horecaondernemers hebben geleid tot het besluit van het college van B&W om het experiment te gaan regelen in de APV.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie