Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Duizenden bedrijven voortgekomen uit Delftse TU-schoot

Datum nieuwsfeit: 15-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Delft

Delta Online voorpagina archief service zoeken

donderdag 15 juni 2000, jaargang 32 nummer 20

rubriek: Nieuws -- volgende artikel -- vorige artikel

Duizenden bedrijven voortgekomen uit TU-schoot

In de laatste vijftien jaar hebben alumni van de TU in totaal een kleine vierduizend bedrijven opgericht.

Zeventig procent van de TU-afgestudeerden kwam in de periode tussen 1985 en 1999 in het bedrijfsleven terecht, twintig procent bij de overheid. Dertien procent begon een eigen bedrijf, zo bleek uit onderzoek van bureau Bartels naar de economische impact van de TU. Startende ondernemers kwamen vooral voort uit de opleidingen industrieel ontwerpen, bouwkunde en maritieme techniek. In totaal spoorde het bureau 3874 door alumni opgerichte bedrijven op, zo'n 260 per jaar.

De meeste bedrijven zijn vrij jong, vier van de tien zelfs jonger dan vijf jaar. Het 'sterftecijfer' van de ondernemingen ligt vrij laag: zo'n elf procent. Meestal zijn de bedrijven begonnen als eenmansonderneming. Op dit moment ligt hun gemiddelde grootte op tien personeelsleden. De totale omzet van de bedrijven bedroeg in 1998 bijna acht miljard gulden, zo'n 2,3 miljoen gulden per bedrijf.

Bijna de helft van de bedrijven onderhield nog inhoudelijke contacten met de TU. Met name betrekken ze stagiaires en afgestudeerden van de universiteit en raadplegen ze de bibliotheek. Veel spin offs blijven dicht bij huis: driekwart huist in de Randstad, eenderde van het totaal zit binnen tien kilometer van de TU. Wel is hun markt uitgestrekt. Ruim een derde van de bedrijven exporteert in meer of mindere mate.

Verreweg de meeste bedrijven kenschetsen zichzelf als 'innovatief'. Maar dat is maar beperkt terug te vinden in het aantal octrooien: tien procent heeft een octrooi op zijn naam staan.

Het Delftse college van bestuur is verguld met de resultaten van het onderzoek. Gisteren overhandigde collegevoorzitter De Voogd het rapport aan minister van Economische Zaken Jorritsma.

Martine SegersVolgende artikel: Record blanco stemmen bij studentenverkiezingen Vorige artikel: Helpdesk in nood
Delta Online van donderdag 15 juni 2000

--- Inhoud (uitgebreid) --- Inhoud (beknopt) --- Headlines --- Archief
--- Zoeken --- Geachte Redactie! --- Colofon --- Rubrieken

--- Nieuws --- Achtergrond --- Studenten --- Onderzoek --- Interviews
--- Opinie --- Cultuur --- Sport --- Service --- Bestuurlijke informatie --- Page 4 ---

© 2000 Redactie Delta

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie