Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: Verstrekking publiekssets euromunten

Datum nieuwsfeit: 15-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA


Verstrekking publiekssets euromunten

Den Haag, 15 juni 2000

Vooraf:
Er komen twee setjes munten die beide vanf 17 december 2001 in omloop worden gebracht, één van Zalm à fl 8,55 (Giskes: het zakje van Zalm) en een pakket van fl 25,-- dat door banken e.d. in omloop wordt gebracht. De Zalmkit kost de minister ca 100 miljoen gulden. De distributiekosten komen voor rekening van DNB en dus gaan ten laste van winstafdracht. Twee varianten voor distributie: per post (125 miljoen) of afhelen via waardebon, die deel uit maakt van het Forumpakket (scheelt zon 10 tot 20 miljoen)

Inbreng
De inbreng van de Zalmkit verdient niet de schoonheidsprijs. Zij heeft meer het karakter van een stunt, dan dat het deel uitmaakt van een zorgvuldig introductieplan voor de Euro. Bovendien is het een kostbare zaak. Het is eigenlijk vreemd dat een minister van financiën zo maar zon 100 miljoen op zijn begroting onder de post diversen kan vinden. De minister kan best rechtmatig handelen, maar is dit verstandig? Het CDA heeft grote twijfels. De kits komen terecht bij mensen zoals ik, die helemaal niet behoeven te worden voorzien van gratis sets. Onnodig duur. Bovendien heeft MKB bezwaar, dat er naast de fl 25,-- set een gratis set komt. MKB, dat toch al veel kosten moet maken, ziet zijn promotiecampagne voor de euro door de Zalmkit bedreigd. Het hele gedoe van de Zalmkit is het gevolg van het niet bij voorbaat voorzien van het publiek van munten en biljetten (frontloading). Het CDA heeft dat altijd aangemerkt als dom. Daarop volgt dan de stunt van Zalm (in mei 2002 zijn er verkiezingen), die m.i. onnodig kostbaar is.
Kamerlid: Henk de Haan

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie