Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: 'De tegenwereld in stelling gebracht'

Datum nieuwsfeit: 15-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU agenda. Informatie voor de pers. Vrije Universteit Amsterdam.

Promoties,
P.G. de Bruijn
De tegenwereld in stelling gebracht. Historisch-kritische uitgave van de gedichten van Gerrit Achterberg. Datum: 15/06/2000, 13:45:00 uur
Plaats: aula
Woonplaats promovendus: Den Haag
Promotor(en): prof.dr. H.T.M. van Vliet
'De tegenwereld in stelling gebracht', een historisch-kritische uitgave van de gedichten van Gerrit Achterberg (1905-1962), bevat alle overgeleverde gedichten van Achterberg, zowel de door de dichter zelf gebundelde poe;zie als ongepubliceerd werk (circa 100 voltooide en onvoltooide gedichten). De uitgave beoogt een zo volledig mogelijke documentatie van en over het werk te geven en aldus de basis te verschaffen voor verder wetenschappelijk onderzoek. De uitgave bestaat uit drie delen. Door de chronologische opzet is de ontwikkeling van Achterbergs dichterschap in deel 1 dat alle gedichten bevat, reeds in grote lijnen te volgen. Deel 2 ('Commentaar') bevat - behalve de verantwoording en verschillende bibliografiee;n - een chronologische beschrijving van Achterbergs publicatiegeschiedenis. De publicatiegeschiedenis geeft een beeld van het wankelmoedige begin als jong dichter, de moeizame weg naar literaire erkenning in de periode van zijn internering (Achterberg werd na de doodslag op zijn hospita ter beschikking van de regering gesteld en van 1938-1942 in verschillende inrichtingen verpleegd), de groeiende waardering voor zijn werk na de oorlog (met als eerste hoogtepunt de toekenning van de P.C. Hooftprijs in 1949) tot en met de laatste jaren waarin de dichter succes oogstte met bundels als Ballade van de gasfitter, Ode aan Den Haag en Vergeetboek. In deel 3 ('Apparaat') zijn alle bekende gegevens te vinden over de totstandkoming van de gedichten. Per gedicht wordt de volledige tekstontwikkeling gepresenteerd in een variantenapparaat.
Voorlichting en Externe Betrekkingen,
www.vu.nl,
e-mail
tel (020) 444 5666
fax (020) 444 5655

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie