Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium: Nieuwe productiesystemen Teeltwetenschappers

Datum nieuwsfeit: 15-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

09-06-00, nr. 051

Teeltwetenschappers gaan nieuwe productiesystemen oogsten

De teeltwetenschappen staan op de drempel van een nieuw tijdperk. In het verleden was het onderzoek vaak erg beschrijvend en gebaseerd op ervaring. Het onderzoek leidde eerder tot recepten dan tot nieuwe concepten of benaderingen. We zijn nu echter op een punt aangeland dat we kunnen gaan oogsten en de vergaarde kennis kunnen integreren ten behoeve van de ontwikkeling van nieuwe productiesystemen en scenarios voor landgebruik. Dit stelt prof.dr.ir. Rudy Rabbinge, hoogleraar plantaardige productiesystemen op het mini-symposium Workshop Crop Sciences: New Questions and Prospects dat donderdag 15 juni in Wageningen gehouden wordt. Op het symposium presenteren de nieuw gevormde leerstoelgroepen op het gebied van de
teeltwetenschappen/productie-ecologie hun plannen voor de toekomst.
Het onderzoek en onderwijs in de plantenteelt is de afgelopen jaren in Wageningen drastisch gereorganiseerd. Inmiddels zijn aan de universiteit vier nieuwe leerstoelgroepen ontstaan (gewas- en onkruidecologie, biologische bedrijfssystemen, tuinbouwproductieketens en plantaardige productiesystemen). Met de aanstelling van twee nieuwe hoogleraren (professor Ariena van Bruggen en professor Olaf van Kooten) kent het onderzoek en onderwijs bovendien twee nieuwe gezichten. Op dit symposium kunnen alle belangstellenden kennis maken met de vernieuwde visie van deze onderzoeksgroepen. Tevens zullen Gerard Doornbos (voorzitter LTO Nederland) en Frans Evers (hoofddirecteur Natuurmonumenten) hun commentaar geven op de toekomst-plannen vanuit het oogpunt van de agribusiness en natuur, milieu en samenleving.

Volgens de teeltwetenschappers is het goed dat het onderzoek nu meer gericht is op de achterliggende systemen en minder op gewastypen (akkerbouw, grasland, tuinbouw) of teelttechnieken (vollegrondsteelt, kasteelt). Rabbinge: Onderzoekers hebben vooral baat bij T-kennis: ze moeten een goed begrip en inzicht hebben in de beleidsproblemen die kunnen leiden tot onderzoeksvragen, en weten welk mengsel van diepgravende, specialistische kennis nodig is om de problemen op te lossen. In de nieuwe opzet hebben we van beide elementen genoeg in huis om nieuwe productiesystemen vorm te geven. Op het symposium presenteren hoogleraren voorbeelden van nieuwe onderzoeksprojecten op het gebied van gewasfysiologie, geïntegreerde gewasbescherming, precisielandbouw, productkwaliteit, (gemengde) bedrijfssystemen, biodiversiteit, duurzame kasteelten en doelmatig en doeltreffend gebruik van water en land. Ook de nieuwe inbreng van de teeltwetenschappen in de opleiding Plant- en Gewaswetenschappen en MSc-opleidingen wordt toegelicht.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie