Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek NWO naar veruim leraren

Datum nieuwsfeit: 15-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


De calculerende leraar bestaat niet

Leraren verzuimen vooral omdat ze ziek zijn, niet om een vrije dag op kosten van de baas op te nemen. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Instituut Werk en Stress in een onderzoek onder ruim 1300 leerkrachten uit het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs. De uitkomsten van de door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en het Vervangingsfonds gefinancierde studie worden 15 juni gepubliceerd in het tijdschrift Gedrag en Gezondheid.

De onderzoekers veronderstellen dat mensen streven naar een evenwicht tussen hun investeringen in hun werk (bijvoorbeeld tijd, moeite en vaardigheden) en de opbrengsten daarvan (het salaris, maar bijvoorbeeld ook een prettige omgang met collegas en leidinggevenden). Uit ander onderzoek was al gebleken dat werkenden die vinden dat zij meer investeren in hun werk dan zij daaruit terugkrijgen, vaker verzuimen dan anderen. Dat verzuim zou een min of meer bewuste poging zijn om de opbrengsten van hun werk te vergroten en hun investeringen te verminderen, door op kosten van de baas een extra vrije dag te nemen. Uit het Utrechtse onderzoek blijkt echter dat deze conclusie te kort door de bocht is. De calculerende leraar die zich ziek meldt omdat de opbrengsten van zijn of haar werk niet opwegen tegen de investeringen daarin blijkt niet te bestaan.

Wel blijken leerkrachten die meer investeren in hun werk dan zij daaruit terugontvangen meer lichamelijke en burnout-klachten te hebben dan anderen. Deze klachten voorspellen weer het over een jaar optredende ziekteverzuim. Leraren die vinden dat de opbrengsten van hun werk niet opwegen tegen hun investeringen blijken weliswaar inderdaad vaker te verzuimen dan hun meer tevreden collega´s, maar dit wordt volledig veroorzaakt door het grotere aantal lichamelijke en psychische klachten in de eerste groep. Volgens de onderzoekers moet het eerder gevonden verband tussen ziekteverzuim en een scheve verhouding tussen opbrengsten en investeringen vermoedelijk worden toegeschreven aan door deze scheve verhouding ontstane gezondheidsklachten.

Vooral het hebben van burnout-klachten was een belangrijke oorzaak van het over een jaar optredende ziekteverzuim. Opgebrande leraren blijken tweeëneenhalf maal vaker te verzuimen dan niet-opgebrande leerkrachten. Volgens de onderzoekers is ruim elf procent van de leerkrachten in het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs opgebrand. Dat percentage is bijna driemaal zo hoog als het landelijk gemiddelde van vier procent.
Nadere informatie bij:

* dr. Toon Taris (UU)

* tel. (030) 2534781, fax (030) 2537584,

* email (t.taris@fss.uu.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie