Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie VU Amsterdam over A.M. Hammacher

Datum nieuwsfeit: 15-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 07/06/2000

Omvangrijke studie over A.M. Hammacher:
Kunst als levensessentie

Donderdag 15 juni a.s. promoveert kunsthistoricus Peter de Ruiter aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op zijn proefschrift over A.M. Hammacher. De nu 102-jarige Hammacher, voormalig directeur van het Kröller-Müller Museum in het Nationale Park De Hoge Veluwe, geniet internationale bekendheid als criticus en schrijver van boeken over onder anderen Van Gogh, Magritte en de beeldhouwers Barbara Hepworth en Jacques Lipchitz. Hammacher publiceerde zijn eerste stukken over kunst in 1919 en was omstreeks 1930 uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande kunstcritici in Nederland. Aan de door Hammacher gerealiseerde beeldentuin achter het Kröller-Müller Museum dankt het museum zijn internationale faam.

Het boek over Hammacher is geen biografie in de gebruikelijke zin van het woord, omdat voornamelijk het werk van Hammacher centraal staat. De belangrijkste onderwerpen zijn het schrijverschap en de visie op de laatnegentiende-eeuwse en twintigste-eeuwse schilder- en beeldhouwkunst, het directoraat van het Kröller-Müller Museum (1947-1963) en de overige maatschappelijke functies van Hammacher. Aan de studie ligt een chronologisch-thematische ordening ten grondslag, waardoor inzicht ontstaat in de ontwikkeling van Hammachers schrijven en denken, en zijn positie in de Nederlandse en internationale kunstwereld.

Gedurende een reeks van jaren heeft Peter de Ruiter gesprekken gevoerd met de in Brussel woonachtige Hammacher. Ook kreeg de auteur toestemming om de in de Fondation Custodia te Parijs ondergebrachte correspondentie van Hammacher in te zien. De Ruiter heeft voor zijn onderzoek talrijke archieven geraadpleegd, waaronder het archief van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Ook heeft hij gesprekken gevoerd met vooraanstaande mensen uit de kunstwereld, onder wie Edy de Wilde, de vroegere directeur van Museum Boijmans Van Beuningen Coert Ebbinge Wubben en Hammachers opvolger in Otterlo, Rudi Oxenaar.

Hammacher en zijn vrouw Renilde Hammacher-van den Brande zullen zeer waarschijnlijk bij de promotie aanwezig zijn. Na afloop van de plechtigheid zal aan hem het eerste exemplaar van de handelseditie van het proefschrift worden overhandigd door De Ruiters promotor Carel Blotkamp. Het boek, uitgegeven bij de Prom in Baarn, telt ruim 600 paginaAs en is geïllustreerd met veel onbekend materiaal, waaronder fotoAs van Ossip Zadkine, Henry Moore, Henry van de Velde, Charley Toorop en van Bram Hammacher zelf.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie