Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU-discussie met Evelyn Fox Keller en Rom Harr0

Datum nieuwsfeit: 15-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 09/06/2000

Discussie met Evelyn Fox Keller en Rom Harr0
People and Things: real or constructed?

De discussie tussen realisten en constructivisten gaat over de status van kennis en de aard van de werkelijkheid. Verwijst kennis naar een objectieve realiteit of gaat het om een menselijke constructie? Hebben mensen een vaste identiteit of is zo´n ´zelf´ niet meer dan een interpretatie? Is een verschijnsel als ADHD een objectieve ziekte of een door dokters opgeplakt label? Is vrouwelijkheid of mannelijkheid een natuurlijk gegeven of resultaat van processen van sociale constructie? Op het spel staat de filosofische en sociaal-culturele status van wetenschappelijke kennis. Realisme lijkt een legitimatie te leveren voor het kennismonopolie van wetenschap, terwijl constructivisme die legitimatie juist lijkt te ondermijnen.

Evelyn Fox Keller en Rom Harré bieden twee perspectieven op de problematiek. De eerste met name vanuit de natuurkunde en de biologie in hun sociaal-culturele context; de laatste primair vanuit een filosofische visie op de fysica en de psychologie.

Evelyn Fox Keller (Massachussetts Institute of Technology, Cambridge, MA) publiceerde onder andere ´Reflections on Gender and Science´ (1985) en ´Secrets of Life u Secrets of Death: Essays on Language, Gender and Science´ (1992). Rom Harré (Linacre College, Oxford en Georgetown University, Washington DC) publiceerde onder andere ´Great Scientific Experiments: Twenty Experiments that Changed our View of the World´ (1983) en ´The Singular Self: An Introduction to the Psychology of Personhood´ (1998).

Deze activiteit vindt plaats in het kader van een internationale workshop, getiteld ´Towards a More Developed Philosophy of Scientific Experimentation´, die van 15-17 juni 2000 gehouden wordt aan de Faculteit der Wijsbegeerte, Vrije Universiteit Amsterdam. Voor meer informatie daarover, zie: www.ph.vu.nl/ondz/experimentation

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie