Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bodemonderzoek Leemdijk in Smilde afgerond

Datum nieuwsfeit: 15-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Drenthe


Bodemonderzoek Leemdijk afgerond

Assen, 15 juni 2000
Persberichtnummer 00-052Het bodemonderzoek bij de voormalige tramremise en kolenopslag aan de Leemdijk te Smilde is afgerond. Dinsdagavond 13 juni zijn de eigenaren van de volkstuinen aan de Leemdijk door de provincie Drenthe en de gemeente Midden-Drenthe geïnformeerd over de uitkomsten.

Aan de eigenaren is uitgelegd dat de tuinen aan de Leemdijk verontreinigd zijn met Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK). Deze stoffen zijn aangetroffen in het steenkoolgruis afkomstig van het voormalige rangeerterrein van de tramlijn Meppel-Assen.
Ook is aangegeven dat de verontreiniging dermate ernstig is dat saneringsmaatregelen noodzakelijk zijn.
Naar verwachting moet het gehele tuinencomplex op de schop. Omdat de verontreiniging zich met name in de toplaag van de bodem bevindt, blijft de provincie bij haar eerdere advies. Dat betekent dat het telen en consumeren van groente wordt afgeraden, ondanks de geringe risico's. Het advies van de provincie is gebaseerd op milieutechnische maatstaven. De concentratie PAK in de bodem is volgens de wetgeving zodanig dat bij het huidige grondgebruik risico's bestaan voor de gezondheid.
Op deze avond werd ook een toelichting gegeven door milieuarts, de heer Duijm bij de GGD. Hij ging specifiek in op de aspecten voor de volksgezondheid. Hij meldde dat het niet riskant is groente te consumeren. PAK worden volgens hem in het algemeen weinig opgenomen in consumptiegewassen. Ook merkte hij op dat de PAK concentraties hier, in vergelijking met mijnbouwterreinen in Zuid-Limburg, veel lager zijn. In Limburg is na onderzoek bij kinderen in het mijnengebied geconstateerd dat zij geen verhoogde PAK concentraties in hun lichaam hebben. Kortom mensen die eerder groente hebben geconsumeerd lopen, naar de mening van dr. Duijm, geen risico. De provincie wil en kan echter op grond van de wet geen risico's nemen. De bewoners is dan ook toegezegd dat voor het volgend tuinseizoen de saneringswerkzaamheden zijn afgerond. Dit betekent dat voor 1 maart volgend jaar de vervuilde grond wordt afgegraven en schone grond wordt aangebracht. De bewoners krijgen na de sanering een certificaat waarin de kwaliteit van de grond is vermeld. De sanering zal maximaal tweehonderd duizend gulden kosten. Eventuele herstelkosten voor schade aan de tuinen worden vergoed. De provincie betaalt de genoemde kosten. Tijdens de avond werd tevens meegedeeld dat de percelen tot en met het voormalige tramstation nu ook worden meegenomen in het proces. Dit wordt gedaan om de verontreiniging volledig in beeld te krijgen.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: (communicatie@drenthe.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie