Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DHV scant industriele waterinstallaties op Legionella risico

DHV Persbericht

Methodiek gericht op preventie Legionella in industrie

De recente uitbraken van Legionella illustreren het risico dat eigenaren van industriële watersystemen kunnen lopen. Een Legionella-bron vormt een wezenlijk gevaar voor de volksgezondheid als werknemers en omwonenden besmet raken. Verder resulteert een besmetting in economische schade. In de industrie worden veel watersystemen gebruikt met een potentieel verhoogd risico voor Legionella-vorming zoals koeltorens, sprinklers, nood- en oogdouches, condensors, proceswatersystemen, warmwatersystemen en afvalwaterzuiveringen.

Amersfoort, 15 juni 2000

Scan en beheersprocol
Advies- en ingenieursbureau DHV heeft in het kader van preventie en vroegtijdige signalering van een Legionella-bron een scan voor de industrie ontwikkeld. Alle bestaande waterinstallaties worden geïnventariseerd, beschreven en vastgelegd, inclusief aanduiding van de beschikbare meetpunten voor temperatuur en bacteriologische analyse. Op basis hiervan voeren specialisten een risico-analyse uit en geven aan op welke manier onveilige situaties het best vermeden kunnen worden. Stap twee behelst het opstellen van een beheersprotocol. Zo'n protocol geeft naast achtergrondinformatie, een planmatige aanpak van maatregelen die genomen dienen te worden naar aanleiding van de uitgevoerde scan. Een belangrijk onderdeel vormt een logboek waarin alle relevante bedrijfsgegevens worden geregistreerd. Zo wordt de preventie van Legionella ingebed in de dagelijkse bedrijfsvoering. De methodiek, inclusief de bijbehorende hulpmiddelen, is speciaal ontwikkeld voor de industrie, maar kan in principe ook worden toegepast op andere type bedrijven en instellingen.
Methodiek sluit aan op wettelijke regeling
In Nederland zijn thans geen normen en voorschriften van kracht die gericht zijn op Legionella-preventie in industriële watersystemen met een potentieel verhoogd risico. Wel zal vermoedelijk op korte termijn het Ministerie van VROM een wettelijke regeling tot stand brengen, waarin eisen worden gesteld aan de kwaliteit van drinkwatersystemen. Deze regeling zal echter niet op alle risicovolle industriële watersystemen van toepassing zijn. De door DHV ontwikkelde methodiek sluit nauw aan op de wettelijke regeling en omvat ook de overige risicovolle watersystemen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie