Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: 'Statistiek van grillig gedrag'

Datum nieuwsfeit: 16-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Statistiek van grillig gedrag

Veel tijdreeksen die een statisticus onder ogen krijgt, zijn redelijk regelmatig. Vaak gaat het om een serie waarnemingen met vaste tussentijden, waarbij elke volgende meting een iets hogere of lagere waarde heeft als de vorige. Over de statistiek van dergelijke tijdreeksen is al veel gepubliceerd door wiskundigen. In het verzekeringswezen en de financiële sector kan het er ook heel anders aan toegaan. Daar is het soms hollen of stilstaan. Lang gebeurt er niets en dan ineens stapelen de rampen zich op. Beurzen plegen volledig onverwacht in elkaar storten. Computers die in het internet files moeten versturen, kennen dit fenomeen ook. Perioden van rust wisselen af met momenten van grote hectiek. Standaardstatistiek is daar niet geschikt voor. Bojan Basrak promoveert op een onderzoek naar statistische methoden die in zo'n geval beter bruikbaar zijn. Onder andere kijkt hij naar modellen en methoden die in de jaren tachtig geïntroduceerd zijn om de specifieke vorm van afhankelijkheid en grillig gedrag te beschrijven die typerend zijn voor financiële gegevens. Zijn conclusie is dat die in de meer ernstige gevallen toch tekort schieten. Multivariate reguliere variatie is volgens Basrak dan een betere methode.

Basrak (Osijek, Kroatië, 1969) studeerde wiskunde aan de universiteit van Zagreb. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Wiskunde van de RUG. NWO financierde het onderzoek.

Datum en tijd

vrijdag 16 juni 2000, 14.15 uur

Promovendus

B. Basrak, tel.(050)363 39 62, fax (050)363 38 00, e-mail (basrak@math.rug.nl) (werk)

Proefschrift

The sample autocorrelation function of non-linear time series

Promotor

prof.dr. W. Schaafsma

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie