Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Defensie: Beëindiging helikoptertaak Kosovo

Datum nieuwsfeit: 16-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

MINDEF: Beëindiging helikoptertaak Kosovo

Personeel van het laatste detachement van de Koninklijke Luchtmacht dat opereerde in Macedonië, Albanië en Kosovo keert morgen (16 juni 2000) terug vanuit Toplicane. Dit detachement, uitgerust met vier Bo-105CB helikopters opereerde boven Kosovo sinds juli 1999. In eerste instantie waren ook zware Chinook-transporthelikopters van de luchtmacht op de Balkan gestationeerd. De ontwikkelingen in Kosovo maakte het echter mogelijk deze heli's al eerder terug te trekken. De vier Bo-105CB helikopters zijn afkomstig van het 299-squadron van de Tactische Helikopter Groep Koninklijke Luchtmacht (THGKLu) van de vliegbasis Gilze-Rijen en hebben 1.400 missies uitgevoerd boven Kosovo. De Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, Luitenant-generaal D.L. Berlijn zal de terugkerende miltairen verwelkomen.

Bij de uitzending van de vier Bo-105CB helikopters naar Kosovo waren in totaal ongeveer tweehonderdvijftig militairen van de luchtmacht betrokken. Hierbij ging het niet alleen om personeel van het 299-Squadron maar ook om specialistisch personeel (bewaking, logistieke ondersteuning, medische verzorging) afkomstig van diverse onderdelen van de luchtmacht. Het personeel maakte deel uit van in totaal drie Bo-105CB-detachementen die elkaar aflosten. De vier helikopters keerden begin juni al terug naar Nederland.

Het eerste detachement en de Bo-105CB helikopters vertrokken op 12 juli 1999 naar Farke in Albanië, waar de toestellen zich voegden bij de daar sinds 14 januari 1999 aanwezige zware Chinook K-47D transporthelikopters van het 298-Squadron van de THGKLu van de vliegbasis Soesterberg. Zowel de Bo-105CB's als de Chinooks werden ingezet ten behoeve van KFOR, de internationale strijdmacht voor Kosovo. Medio november 1999 kregen de vier Bo-105CB's een nieuwe thuisbasis aangewezen bij de plaats Toplicane en werd samen met de Duitse landmacht bij die plaats een nieuwe thuisbasis gebouwd en in gebruik genomen. Hiervandaan opereerden zij gezamenlijk met het Duitse helikopterdetachement dat is uitgerust met UH-1 (Huey) en met de K-53 (Stallion) Helikopters. De Bo-105CB's zijn ingezet voor het transport van militair personeel, verkenningen, liaison, inspecties vanuit de lucht, commandovoering en het transport van gewonden. Dit alles zowel bij dag als bij nacht.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie