Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Gesloten bedrijfsvoering voorkomt ziekten

Datum nieuwsfeit: 16-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

vr 16-06-00 GESLOTEN BEDRIJFSVOERING VOORKOMT INFECTIEZIEKTEN EN IS WINSTGEVEND


tijd 13:30 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie mw.ir. G. van Schaik, Wageningen
titel Risk and economics of disease introduction into dairy farms
promotor(en): prof.dr. A.A. Dijkhuizen (economie van dierziekten) (co)promotor(en): prof.dr. Y.H. Schukken (Cornell University, New York), dr. M. Nielen (agrarische bedrijfseconomie), dr. G. Benedictus (Gezondheidsdienst voor dieren)

informatie Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
Een meer gesloten bedrijfssysteem in de melkveehouderij voorkomt de insleep van infectieziekten. Hierdoor kunnen deze ziekten zowel op bedrijfs- als landelijk niveau beter worden bestreden. De economische gevolgen van een meer gesloten bedrijfssysteem zijn voor de veehouders moeilijk te overzien. Gerdien van Schaik verzamelde gegevens voor een computermodel, waarmee de economische beslissingen van veehouders ten aanzien van een meer gesloten bedrijfsvoering ondersteund kunnen worden. Het model is in eerste instantie gebaseerd op IBR (infectieuze bovine rinotracheitis) of koeiengriep, omdat er veel gegevens over deze infectieziekten beschikbaar waren. De uitkomsten van het model laten zien dat het instellen van een meer gesloten bedrijfsvoering voor de meeste melkveebedrijven winstgevend is. Dit geldt met name voor bedrijven die nu al vrij zijn van een aantal infectieziekten. Op bedrijven met weinig of geen mogelijkheden voor jongvee-opfok of met een ongunstige ligging worden de kosten weliswaar hoger, maar kan een meer gesloten bedrijfsvoering tot winstgevend zijn, omdat de schade van insleep van infectieziekten hoog kan zijn.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie