Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reddingsoefening voor wadlopers

Datum nieuwsfeit: 16-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Friesland

Persberichten

Reddingsoefening voor wadlopers

Op vrijdag 16 juni a.s. vindt er in de Waddenzee een reddingsoefening plaats voor wadlopers. Ruim 70 wadlopers zullen daarbij door reddingboten van de KNRM van het wad bij Paesensrede (zuidoostelijk van Engelsmanplaat) worden gehaald. Bij deze oefening gaat het vooral om de communicatie rond een calamiteit en het uiteindelijk beschikbaar komen van hulpverlening en het bijbehorende materieel. Uit de evaluatie zal moeten blijken of bestaande procedures moeten worden aangepast. De calamiteit die geoefend wordt is een hartprobleem bij één van de wadlopers, waardoor in de groep onrust en paniek ontstaat. Op een gegeven moment blijkt het niet meer mogelijk om het land te bereiken en moet de groep van het Wad worden gehaald.

De oefening wordt gecoördineerd door de Stuurgroep Waddenprovincies, een samenwerkingsverband tussen de provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen.
Aan de oefening wordt deelgenomen door wadloopgidsen van de 7 Wadlooporganisaties. Bij de oefening zijn de volgende instanties betrokken: regionale brandweer CPA Fryslân, politie Fryslân, GGD Fryslân, KLPD, KNRM, Kustwachtcentrum, SAR en Rijkswaterstaat.
De Stuurgroep Waddenprovincies heeft in 1996 met de Wadlooporganisaties een Convenant Wadlopen afgesloten. Dit convenant heeft tot doel de veiligheid van het Wadlopen te waarborgen, de aantrekkelijkheid van het wadlopen te behouden en de natuurwaarden van het Wad te beschermen. Bij de evaluatie van het convenant ontstond het idee om de procedures rondom een calamiteit te testen in de vorm van een reddingsoefening.

Wadlopen is nooit zonder risicos. Het is echter van belang de risicos te minimaliseren en eventuele calamiteiten het hoofd te kunnen bieden. In de Wadloopvergunningen die de Stuurgroep Waddenprovincies verleent staat de veiligheid van gidsen en deelnemers voorop. Een vergunninghouder moet beschikken over kennis en ervaring met het wadlopen en moet tijdens een tocht ook de juiste communicatie- en veiligheidsmaterialen meenemen. In de praktijk blijkt overigens dat de gidsen zich goed bewust zijn van de risicos tijdens een wadlooptocht en zich goed houden aan de veiligheidseisen.

Noot voor de pers: na afloop van de oefening is er om 19.30 uur in restaurant Lauwersoog gelegenheid voor de pers om vragen te stellen over het verloop ervan. De oefening zelf begint omstreeks 16.30 uur vanaf Wadloopcentrum Fryslân tussen Wierum en Nes met het vertrek van een groep wadlopers.

Voor meer informatie over dit persbericht en de oefening, kunt u contact opnemen met voorlichting provincie Fryslân, telefoon: 058 292
58 21.

NB. Ook voor komende vrijdag geldt uiteraard: ijs en weder dienende

Nummer: 120
Datum: 13 juni 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie