Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: topjaar industriële investeringen

Datum nieuwsfeit: 16-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Topjaar industriële investeringen

De ondernemers in de industrie verwachten dat hun investeringen dit jaar 22 procent hoger uit zullen komen dan in 1999. Met deze forse groei zullen de investeringen in 2000 bijna 25 miljard gulden (11,3 miljard euro) bedragen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Een voorzichtige schatting van de ondernemers leert dat in 2001 het investeringsniveau 10% lager zal liggen dan in 2000. Sinds 1995 vertonen de investeringen in de industrie een vrijwel onafgebroken groei. Deze ontwikkeling wordt voortgezet in 2000 dat hiermee een topjaar belooft te worden.

Drie industriële branches voorop
Met een groei van 25% ten opzichte van vorig jaar lijkt de voedings- en genotmiddelenindustrie in 2000 af te stevenen op een investeringbedrag van ruim 4,5 miljard gulden (2,1 miljard euro). De ondernemers verwachten dat ook in 2001 de investeringen zullen groeien. In de chemische industrie zullen de investeringen in 2000 eveneens met 25% toenemen en uitkomen op 5,2 miljard gulden (2,3 miljard euro). In de metaal- en elektrotechnische industrie groeien de investeringen naar verwachting met maar liefst 30% tot 8,4 miljard gulden (3,8 miljard euro). In 2001 rekent men in deze beide branches op een daling van het investeringsbedrag, aldus het CBS.
Energiesector wisselend
De bedrijven in de delfstoffenwinning hebben in 1998 en 1999 hun investeringen belangrijk laten afnemen. In 2000 verwachten zij met een toename van 11% een licht herstel. Voor 2001 wordt echter opnieuw een daling verwacht. De openbare nutsbedrijven hebben in 1999 een forse groei van 41% gerealiseerd ten opzichte van 1998. Voor 2000 voorzien zij daarentegen een daling met 19% gevolgd door een gelijkblijvend investeringsbedrag in 2001.
Technische toelichting
De uitkomsten over de investeringsverwachtingen zijn ontleend aan een steekproefonderzoek dat het CBS dit voorjaar heeft gehouden bij bedrijven in de nijverheid (exclusief bouwnijverheid). Daarbij is gevraagd naar de totale waarde (in lopende prijzen) van de materiële vaste activa, die in het voorbije, lopende en komende kalenderjaar in gebruik (zullen) worden genomen, ook door middel van huur en operational lease. Onder andere op dit laatste punt wijkt de in dit onderzoek gehanteerde definitie van de investeringen af van het in de Nationale Rekeningen gebruikte investeringsbegrip.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie