Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bond Architecten BNA steunt Remkes bij herziening Woningwet

Datum nieuwsfeit: 16-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Bond van Nederlandse Architecten

Welstand vraagt waakzaamheid BNA steunt Remkes bij herziening WoningwetBinnen afzienbare tijd behandelt de Tweede Kamer de herziene Woningwet. De BNA steunt het voorstel van staatssecretaris Remkes, maar vindt dat hij alert blijven op het onderdeel over welstand.

De herziening van de Woningwet moet de bouwregelgeving transparanter maken en de rechtszekerheid van bouwvergunningaanvragers, burgers en architecten, verbeteren. Uniformiteit draagt daartoe bij. De regelgeving geldt voor iedereen en overal in Nederland. Dus gemeenten mogen geen eigen regels meer bedenken, want dat is terug naar een ongewenst situatie.
Ook is het goed dat de nieuwe wet gemeenten verplicht vooraf aan te geven waaraan bouwplannen uit het oogpunt van welstand minimaal moeten voldoen, door de welstandscriteria toetsbaar te formuleren in de bouwverordening. Dat stimuleert bovendien het debat met burgers, ondernemers en bouwpartners over de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Daardoor wordt het draagvlak voor welstandsbeleid vergroot. Met onduidelijke beoordelingskaders is niemand gediend. De welstandscriteria moeten concreet en meetbaar zijn. Remkes moet daarom onverkort vasthouden aan drie punten uit het onderdeel welstand in zijn wijzigingsvoorstellen. Ten eerste: geen decentrale bevoegdheid van gemeenten om categorieën van gebouwen aan te wijzen die wel of niet onder het regime van het welstandstoezicht vallen. Ten tweede: geen decentrale bevoegdheid van gemeenten om gebieden aan te wijzen waar intensief welstandstoezicht mogelijk is. Ten derde: de welstandstandcriteria moeten in een gemeenteraad worden vastgesteld. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om ruimtelijk beleid te formuleren, en niet van welstandscommissies.
Vastgestelde welstandscriteria
De taken van welstandscommissies moeten zich beperken tot het toetsen van bouwplannen aan de door de gemeente vastgestelde welstandscriteria en het - als daarom gevraagd wordt - verschaffen van een heldere toelichting op de te hanteren criteria. Planindieners hebben er recht op dat negatieve oordelen van de welstandscommissie van argumenten zijn voorzien die gerelateerd zijn aan de door de welstandscommissie te hanteren welstandscriteria. Eventuele bezwaar- en beroepsprocedures kunnen als gevolg daarvan beter worden onderbouwd door belanghebbenden.
In het voorstel van de herziene Woningwet staat het juist omschreven, maar de welstandslobby heeft de handdoek nog niet in de ring gegooid. "Om die reden willen we staatssecretaris Remkes een hart onder riem steken. Het voorstel verdient het om verder zonder amendement aangenomen te worden. Een ieder heeft zijn inbreng gehad, van de Vaste Kamercommissie VROM tot de Raad van State, en het weloverwogen stuk kan worden vastgesteld", is de mening van BNA-voorzitter Jan Brouwer.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie