Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SZW: Vermeend wil effectievere aanpak fraude in bijstand

Datum nieuwsfeit: 16-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE SZW

www.minszw.nl

MIN SZW: Vermeend wil effectievere aanpak fraude in bijstand

Nr. 2000/115

16 juni 2000

Minister Vermeend wil effectievere aanpak van mogelijke fraude in de bijstand

Gemeentelijke sociale diensten krijgen met ingang van het derde kwartaal van 2001 de beschikking over een landelijk .inlichtingenbureau., waardoor mogelijke fraude in de bijstand effectiever kan worden aangepakt. Dit schrijft minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. In dit automatiseringssysteem vindt gegevensuitwisseling plaats met de uitvoeringsinstellingen voor de sociale verzekeringen, de belastingdienst en de Informatiebeheergroep.

Op eenvoudige wijze kan dan worden vastgesteld of mensen naast een bijstandsuitkering ook andere inkomsten hebben, dan wel over een bepaald vermogen beschikken. Op deze manier kan misbruik sneller worden opgespoord en op termijn ook beter worden voorkomen. Van misbruik is bijvoorbeeld sprake als bepaalde inkomsten niet of niet volledig bij de gemeentelijke sociale dienst zijn gemeld. Alle gemeenten zullen verplicht worden van dit systeem gebruik te maken. Dit zal in wetgeving worden vastgelegd.

Het doel van het project is door middel van elektronische gegevensuitwisseling de rechtmatigheidscontrole door sociale diensten te ondersteunen en daardoor effectiever en efficiënter te laten verlopen. Met effectiever wordt bedoeld dat mogelijke fraude veel sneller dan nu het geval is zal worden opgespoord. Efficiënter wil zeggen dat de uitvoering door sociale diensten eenvoudiger wordt.

Het inlichtingenbureau is tevens een eerste bouwsteen van de gemeenschappelijke infrastructuur voor Werk en Inkomen. Deze infrastructuur wordt momenteel in een proefproject (CVCS) ontwikkeld en zal de komende jaren worden gerealiseerd. De sociale diensten en twee nog op te richten organisaties - het Uitvoeringsorgaan werknemersverzekeringen (UWV) en het Landelijk Instituut voor Werk en Inkomen (LIWI) - zullen via deze gemeenschappelijke infrastructuur gegevens over gemeenschappelijke cliënten delen en uitwisselen om zo de cliënten beter en sneller van dienst te kunnen zijn.


16 jun 00 14:57

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie