Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ministerraad: ouders krijgen meer keuze bij kinderopvang

Datum nieuwsfeit: 16-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: Ouders krijgen meer keuze bij kinderopvang......
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Persbericht Ministerraad

16 juni 2000

OUDERS KRIJGEN MEER KEUZE BIJ KINDEROPVANG

De vraag van ouders en het belang van kinderen komen centraal te staan in het toekomstige systeem van kinderopvang. Ouders krijgen de mogelijkheid zelf een opvangplaats in te kopen en ontvangen ook zelf hiervoor, afhankelijk van de hoogte van hun inkomen, subsidie van de overheid. Werknemers ontvangen daarnaast een vaste bijdrage van de werkgever. Subsidiering via gemeenten, zoals nu deels het geval is, wordt beperkt tot specifieke groepen.
Met dit systeem van vraagsturing moeten er meer keuzemogelijkheden voor ouders komen zodat meer .kinderopvang-op-maat. kan worden geleverd.

Dit staat in de nota Hoofdlijnen Wet Basisvoorziening Kinderopvang van staatssecretaris Vliegenthart van VWS, staatssecretaris Verstand van SZW en staatssecretaris Bos van Financiën waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De nota is de basis voor de in het Regeerakkoord aangekondigde Wet Basisvoorziening Kinderopvang die in 2001 bij het parlement zal worden ingediend. De wet regelt de opvang van kinderen van 0 tot 12 jaar.

Het kabinet handhaaft in de nieuwe wet het huidige systeem van gedeelde financiering van de kinderopvang door ouders, werkgevers en overheid. Uitgangspunt is een evenwichtige verdeling van de financiering tussen deze drie partijen. Ouders betalen een inkomensafhankelijke bijdrage; de overheid vult die aan tot tweederde van de totale kosten. Sluitstuk is een vaste bijdrage van werkgevers ter hoogte van eenderde van de kosten. Kinderopvang is op dit moment al in meer dan de helft van de CAO.s geregeld. Het kabinet verwacht dat dit onder het nieuwe kinderopvangstelsel verder zal stijgen. Ouders die geen werkgeversbijdrage krijgen, ontvangen van de overheid een gedeeltelijke inkomensafhankelijke compensatie.

In de nieuwe wet wordt verder een landelijk geregeld kwaliteitsstelsel opgenomen. Kwalitatief verantwoorde kinderopvang is met name van belang voor een goede ontwikkeling van het kind. Zo komen er in de nieuwe wet onder meer regels voor de kwaliteit van de opvang, betrokkenheid van de ouders, de pedagogische kwaliteit en het toezicht op kinderopvangcentra. Het toezicht op de kwaliteit van de opvang komt in handen van de gemeentelijke GGD.en. Een landelijke instantie zal de kwaliteit van het gemeentelijk toezicht bewaken.

Het kabinet heeft bij het aantreden in 1998 een bedrag oplopend tot 250 miljoen gulden in 2002 beschikbaar gesteld voor uitbreiding van de kinderopvang met zo.n 71.000 plaatsen tot circa 160.000 plaatsen. Tevens is toen 150 miljoen gulden uitgetrokken voor fiscale stimulering van de kinderopvang. Tussentijds is nog eens 70 miljoen gulden extra beschikbaar gekomen.

RVD, 16.06.2000


16 jun 00 14:55

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie