Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kleding boerinnen en kapiteinsvrouwen in museum Veendam

Datum nieuwsfeit: 16-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Van 16 juni tot 5 november 2000 zal het Veenkoloniaal Museum een expositie organiseren onder de titel 'Stof tot nadenken, kleding van boerinnen en kapiteinsvrouwen vergeleken'. De kapiteinsvrouw en de boerin waren in de Veenkoloniën van de 19e eeuw elkaars naaste buren. Beiden woonden langs het kanaal. Economisch gezien speelden beiden een belangrijke rol. Landbouw nam een prominente plaats in in de Veenkoloniën. Zeevaart belefde in de 19e eeuw eveneens gouden tijden. Meer dan 60% van de Nederlandse vloot was ooit hier te vinden. De kapiteinsvrouw vooer vaak mee aanboord van de schepen. De boerin verbleef meer in de regio. Had deze mobiliteit invloed op de kleding? Aan de hand van oude foto's, portretten en broonen zoals schoolmeester Top wordt een vergelijking gemaakt. Had het verschil in leefwijze invloed op de kleding?

Waar mogelijk worden originele kledingstukken getoont. Helaas is er niet echt veel kleding uit die tijd bij de families bewaard gebleven. Toch zijn er enkele toppers te zien zoal een trouwjurk uit 1890.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie