Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak bij aanleg Waterpark Wieringermeer

Datum nieuwsfeit: 16-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Noord-Holland

Op deze tekst rust een embargo tot 16 juni, 16.00 uur.

De uitgesproken toespraak kan afwijken van deze geschreven versie.

Toespraak drs Bob Verburg, gedeputeerde Economie, Landbouw en Europa, ter gelegenheid van de starthandeling voor van de aanleg van het "Waterpark Wieringermeer", werkhaven Oude Zeug, IJsselmeerdijk, Wieringermeer op 16 juni 2000, 16.00 uur.

Dames en Heren,

Scheepswerf Jongert maakt in 1995 kenbaar te willen verhuizen uit Medemblik. Weg te gaan uit Noord-Holland. Dat was schrikken, want dat zou een verlies van minstens 150 arbeidsplaatsen betekenen. Een fikse aderlating voor de economie hier in de regio! Najaar 1995 bekijken daarom burgemeesters Omta en Smit of het mogelijk is om Jongert te behouden voor de regio. En in 1996 gaf de provincie het groene licht voor verplaatsing van Jongert. Naar onze stellige overtuiging, dames en heren, is er dan sprake van een bijzonder project. Met ondersteuning van het Fonds Investeringen Noord-Holland van de provincie, een gemeentelijke bijdrage voor de openbare infrastructuur, én grote offers van de betrokken partijen, wordt hier een aan diep vaarwater gelegen bedrijventerrein gecreëerd. Een bedrijventerrein met plaats voor de jachtwerf én toeleveranciers. En een bedrijventerrein waar bedrijven kunnen groeien, kunnen uitbreiden. Jongert behoort tot de top tien van de wereld op het gebied van zeiljachten. Het specifieke karakter van dit bedrijf geeft dit project een bijzonder aspect.

De nieuwe jachthaven, met te zijner tijd ongeveer 450 ligplaatsen, geeft een sterke impuls aan de economie en de werkgelegenheid in Noord-Holland-Noord. Dit project heeft ook een natuurcomponent. Met opzet is gekozen voor deze locatie, Oude Zeug. In noordelijke richting namelijk, langs de Wieringermeerdijk, moet dit project naadloos aansluiten op het natuurgebied de Wielen.

Daarom spreken we vanaf vandaag niet meer over Oude Zeug maar over Waterpark Wieringermeer.

Bijzonder is dat het terrein wordt aangelegd en beheerd door een publiek private amenwerking bestaande uit de gemeente Wieringermeer, Ballast Nedam en De Grontmij. Waterpark Wieringermeer kun je niet los zien van de activiteiten van de gemeente Medemblik. Door de verplaatsing van de bedrijven Jongert, Lagendijk, Ruiter en Dudink uit de bebouwde kom van Medemblik, kunnen op de vrijkomende gronden, woningen worden gebouwd. Uitgebreide onderhandelingen zijn hieraan vooraf gegaan. Medemblik heeft voor de financiering gebruik gemaakt van het Provinciaal Fonds Dorps- en Stadsvernieuwing.

Als provincie hechten wij grote waarde aan de samenwerking die hier in de regio is bereikt. Vandaag bekrachtigen wij dat met de aanwezigheid van twee gedeputeerden van ons college. Waterpark Wieringermeer maakt deel uit van het regionaal economisch stimuleringsprogramma "Kop en Munt" 2000-2006 van de provincie. Gedeputeerde Staten hebben onlangs het programma goedgekeurd en voor het komende jaar extra geld op tafel gelegd voor de Kop. Dit programma heeft tot doel de economie te versterken in de Kop van Noord-Holland. U zult met mij eens zijn dat Waterpark Wieringermeer hier perfect op aansluit. Waterpark Wieringermeer past ook goed binnen 'Noord-Holland-Maritiem". Met Noord-Holland-Maritiem bedoel ik een cluster van alle watergebonden economische activiteiten in Noord-Holland. Ik wil niet uitvoerig ingaan op alle sectoren binnen deze cluster, maar ik wil u wel een paar maritieme cijfers geven die het economisch belang voor Noord-Holland aantonen. De totale directe en indirecte betekenis van de maritieme sector in onze provincie bedraagt bijna f 8 miljard, de toegevoegde waarde bedraagt f 4,2 miljard. De maritieme sector levert zo'n 36.000 arbeidsplaatsen op. Dit zijn voorlopige resultaten van een studie die ik momenteel laat uitvoeren door professor Peeters van Policy Research Corporation NV. Deze studie "Noord-Holland-Maritiem" wordt op 28 juni in het provinciehuis gepresenteerd.

Dames en heren, ik wil mijn verhaal afronden.
Met de aanleg van Waterpark Wieringermeer én de bouw van woningen op de vrijkomende gronden in Medemblik, is nog veel werk te verzetten. Ik wens u daarbij veel succes.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie