Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beurspartijen en joodse organisaties bereiken akkoord

Datum nieuwsfeit: 16-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van Banken

Amsterdam, 16 juni 2000

BEURSPARTIJEN EN JOODSE ORGANISATIES BEREIKEN AKKOORD:

Beurspartijen betalen NLG 264 miljoen, naast door NVB reeds toegezegde NLG 50 miljoen.

Vertegenwoordigers van het Centraal Joods Overleg, het Platform Israël en het Adviescollege restitutie en verdeling CJO en de Vereniging voor de Effectenhandel in opheffing, de Nederlandse Vereniging van Banken en Amsterdam Exchanges hebben gisterenavond een principe-akkoord bereikt over de afhandeling van de claims van joodse vervolgingsslachtoffers en hun nabestaanden als gevolg van de effectenroof door de nazis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Joods Wereld Congres heeft met het akkoord zijn instemming betuigd.

De beurspartijen zullen NLG 264 miljoen vergoeden. Het eerder bereikte, maar nog niet getekende akkoord tussen de joodse organisaties en de Nederlandse Vereniging van Banken betreffende de afhandeling van specifieke claims, zoals de restitutie van slapende rekeningen, zal nu ook worden getekend. In dit akkoord is een bedrag van NLG 50 miljoen overeengekomen. De nu gesloten overeenkomst moet nog formeel worden bekrachtigd door de achterban van de betrokken partijen.

Daarnaast zullen de Vereniging voor de Effectenhandel in opheffing en Amsterdam Exchanges een spijtbetuiging in nationale en internationale media publiceren en een boek bekostigen waarin de handelwijze van de beurs tijdens en na de Tweede Wereldoorlog wordt beschreven. Op het gebouw van de voormalige LiRo-bank in de Sarphatistraat in Amsterdam zal een gedenkplaat worden aangebracht waarin herinnerd wordt aan de roof van de joodse vermogens.

De effectenclaims zijn het gevolg van een onvolledig gebleven proces van rechtsherstel, dat de regering startte na de oorlog. In die gevallen waar de gestolen effecten niet konden worden opgespoord of konden worden terugverkregen, is in 1953 circa 90% van de waarde en vruchten van die effecten vergoed.

Het overleg tussen de betrokken partijen heeft zich in hoofdzaak gericht op drie vragen:

1. Hoe groot was in 1953 de waarde van het tekort in het proces van rechtsherstel?

2. Welk deel daarvan is toe te rekenen aan nu nog bestaande beurspartijen?

3. Wat is de huidige waarde van dit tekort?
Verschillende inzichten hebben geleid tot verschillende bedragen bij de vaststelling van het tekort. Het tekort is slechts ten dele veroorzaakt door de nu nog bestaande beurspartijen.

De beurspartijen en de joodse organisaties zijn van mening dat de belangen van de joodse vervolgingsslachtoffers en hun nabestaanden niet zijn gediend met een nog langer voortdurende discussie over deze verschillende inzichten. Bovendien werd ook de bekrachtiging van het reeds bestaande akkoord tussen de joodse organisaties en de Nederlandse Vereniging van Banken vertraagd. Daarom hebben de beurspartijen in hun voorstel twee uitgangspunten van CJO/PI/JWC overgenomen: zij hebben zich bereid verklaard het bedrag van NLG 12 miljoen uit 1953 als basis te hanteren, en nemen dit bedrag bovendien voor 100% voor hun rekening.

Ook voor de bepaling van de huidige waarde zijn verschillende rekenmethoden te gebruiken, die uiteraard leiden tot verschillende bedragen. De joodse organisaties hebben ingestemd met het voorstel van de beurspartijen om de factor 20 toe te passen op de vordering van NLG 12 miljoen, zijnde de samengestelde interest op basis van het rendement van langlopende staatsleningen over de periode 1953-2000. Daar bovenop is ter afronding van de overeenkomst een verhoging van 10% (NLG 24 miljoen) overeen-gekomen.

De gesprekspartners zijn verheugd over de succesvolle afronding van dit overleg.

OVEREENKOMST CJO/PLATFORM ISRAEL/WJC/ADVIESCOLLEGE RESTITUTIE EN VERDELING CJO AEX/VvdE/NVB

Onderstaande betreft de hoofdpunten van de overeenkomst tussen AEXVvdE/NVB (verder te noemen de beurspartijen) en het CJO/Platform Israel/Joods Wereld Congres/Adviescollege CJO (verder te noemen de joodse partijen).


1. Partijen gaan er voor deze overeenkomst van uit dat het joodse tekort in het effectenrechtsherstel van 1953 f. 12 miljoen heeft bedragen.


2. De beurspartijen zijn van mening dat ook bij volledig korrekt handelen op de beurs een deel van dit tekort onvermijdelijk was geweest.


3. De beurspartijen zijn desalniettemin bereid ook het om andere redenen ontstane deel van dit tekort te vergoeden.

4. Naar inschatting van partijen was het aandeel op de beurs van de banken en hun rechtsvoorgangers circa 50%. Een deel van de overige commissionairs en hoeklieden uit die tijd kent geen rechtsopvolger meer. De thans nog bestaande commissionairs en hoeklieden vertegenwoordigen inclusief hun rechtsvoorgangers niet alle in 1953 actieve instellingen.


5. De beurspartijen zijn desalniettemin bereid ook voor de onder 4 genoemde factor geen correctie toe te passen.


6. Partijen kennen de preciese samenstelling van het tekort niet. Er zijn indicaties dat dit voor 1/3 deel uit zogenaamde vruchten (renten en dividenden) heeft bestaan en voor het overige uit obligaties en aandelen.


7. Partijen erkennen dat -als voor een spoedige afronding van het rechtsherstel door een der partijen in 1953 f. 12 miljoen extra zou zijn betaald- sprake zou zijn geweest van 100% effectenrechtsherstel.

8. De overeenkomst tussen de joodse partijen en de NVB (waarover de gesprekken eind april 2000 zijn afgerond en waarin een vergoeding van f. 50 miljoen is afgesproken) wordt gelijktijdig getekend dan wel in deze overeenkomst geïncorporeerd.


9. De beurspartijen en hun leden ontvangen algehele vrijwaring voor de besproken onderwerpen en voorts algehele kwijting met betrekking tot alle soorten van vorderingen die in de ruimste zin jegens de beurspartijen en/of hun leden aanhangig zouden kunnen worden gemaakt, nu zowel als in de toekomst. De clausule inzake nieuwe feiten in de onder punt 8 genoemde overeenkomst tussen de joodse partijen en de NVB komt daarmede te vervallen. Het daar afgesprokene over slapende buitenlandse rekeningen blijft echter gehandhaafd.
10. De AEX en de VvdE zullen een spijtbetuiging publiceren (na overleg met de joodse partijen) in de relevante Nederlandse, Israelische en Amerikaanse media.

11. De AEX en de VvdE zullen een toegankelijke publicatie in de Nederlandse en Engelse taal bekostigen, die de hoofdlijnen van de Commissie Scholten reflecteert. De redactie zal bestaan uit een lid namens de joodse partijen, een vertegenwoordiger namens de beurs en een onafhankelijke derde.

12. De overeenkomst is geaccepteerd door de joodse partijen: CJO, Platform Israel (en andere relevante instanties binnen de adviesraad) en het Joods Wereld Congres.

13. Partijen kwamen ter afronding een totaal bedrag van f. 264 miljoen overeen naast de eerdere bereikte overeenstemming tussen de joodse partijen en NVB van f. 50 miljoen.

14. Ten blijke van hun instemming met bovenstaande tekenen hieronder de aanwezige partijen. Voor de NVB geldt nog een formeel voorbehoud van instemming van de Raden van Bestuur van haar grootste leden voor de duur van maximaal 24 uur.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...