Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Biggy Kapeta memorial exposition

Datum nieuwsfeit: 17-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
HIVOS

Biggy Kapeta memorial exposition

portret Biggy Kapeta Hivos en de Haagse galerie Chiefs and Spirits organiseren van 17 juni t/m 8 juli een beeldenverkooptentoonstelling in het hofstedelijke centrum voor kunst en cultuur DeBatterij (Juffrouw Idastraat 2, Den Haag). Twee weken lang staat DeBatterij in het teken van het werk van de vorig jaar aan Aids overleden Zimbabwaanse beeldhouwer Biggy Kapeta.

Klik hier voor meer informatie over de Biggy Kapeta memorial exposition
Of bel Hivos: 070-376 55 00

Poetry International

Dit jaar zal van 17 t/m 23 juni het 31e Poetry International festival worden gehouden in de Rotterdamse Schouwburg. Het festival zal worden geopend met een programma over 'hemel en hel'. De rest van de week zal zowel oude en nieuwe Griekse en Italiaanse poëzie centraal staan. Tevens zal het festival zijn blik richten op het nieuwe millennium.

Logo Poetry International
De personen die door Hivos zijn uitgenodigd in het kader van dit festival zijn: Jairo Guzman uit Colombia, een der organisatoren van het Internationale Poëziefestival van Medellin en uitgever van het tijdschrift Prometeo; Chirikure Chirikure, een dichter uit Zimbabwe, werkzaam bij uitgeverij Weaver Publishers, Gus Ferguson uit Zuid Afrika van het literaire tijdschrift Carapace en Ramiro Arias van de organisatie Eskeletra uit Ecuador.

Campagne rond Euro 2000

postercampagne Een groot aantal maatschappelijke organisaties, waaronder Hivos, is een campagne gestart rond Euro 2000 om de slechte arbeidsomstandigheden in de sportartikelenindustrie te verbeteren. Deze campagne bevat verschillende acties zoals een kaartenactie, faxactie, protestbriefactie en een posteractie (Zie afbeelding hiernaast). Deze poster is aan te vragen via de FNV servicelijn.

Voor meer informatie: FNV servicelijn 0900-3300300 (22 cent per minuut)

Boh Foi Toch
Op zondag 25 juni organiseert de populaire Achterhoekse band Boh Foi Toch voor de achtste keer in successie een benefietmanifestatie voor een Hivos-partner. Het evenement komt tot stand met medewerking van de Lionsclub Haaksbergen. Deze zomer staat voor de tweede keer alles in het teken van Kuleana, de grootste kinderrechtenorganisatie van Tanzania. Op het concert zullen naast het optreden van Boh Foi Toch, optredens zijn van onder andere Skik, Normaal en Daniël Sahuleka. Klik hier voor meer informatie over Kuleana. Logo Boh Foi Toch
Een schuldenvrije start voor de armste landen

jubilee2000 Op vrijdag 23 juni zal de actie 'Fluit de schuld de wereld uit' plaatsvinden. Deze actie wordt georganiseerd door Jubilee 2000, een wereldwijd initiatief voor schuldenverlichting. In Nederland wordt Jubilee gedragen door meer dan 100 organisaties, waaronder Hivos. De actie heeft tot doel de armste ontwikkelingslanden hun schulden kwijt te schelden.
Het kabinet beslist de komende weken over de besteding van de meevallers over het jaar 2000. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen via een ludieke actie op het Binnenhof laten horen dat een (bescheiden) deel van die meevallers voor schuldkwijtschelding moet worden gebruikt. De actie start om 8.45 uur op het Plein in Den Haag. Voor meer informatie: www.antenna.nl/jubileehome.html
EU-waarnemers naar Zimbabwe

Door politieke druk van niet-gouvernementele organisaties en de Nederlandse regering heeft het EU-presidentschap besloten waarnemers te sturen naar de verkiezingen in Zimbabwe. Doel van deze missie is enerzijds de EU een bijdrage te laten leveren aan de totale waarnemingsinspanningen en anderzijds te helpen intimidatie van kiezers tegen te gaan. Bovendien wil de EU zich een oordeel vormen over het verkiezingsproces als zodanig. Standplaats van de 'European Elections Unit' wordt de hoofdstad Harare. Zes weken lang zullen honderdvijftig waarnemers ter plaatse hun werk doen. Behalve het uitzenden van waarnemers verleent de EU financiële steun om een waarnemingsmissie van de Southern African Development Community (SADC) mogelijk te maken.

Eerder schreven Hivos, het NiZa, Novib en ICCO een open brief aan de ministers Van Aartsen en Herfkens en stelden zij een persverklaring op.

Cordaid, Hivos, ICCO en Novib kiezen voor politieke weg Ontwikkelingsorganisaties stappen niet naar de rechter

De vier medefinancieringsorganisaties Cordaid, Hivos, Icco en Novib zien af van een juridische procedure tegen minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking. Nu ook de meerderheid van de Tweede Kamer zich tegen deelname van Foster Parents Plan Nederland aan het medefinancieringsprogramma heeft uitgesproken en zij van plan is de kwestie in het najaar opnieuw te behandelen, verdient het naar de mening van de vier ontwikkelingsorganisaties verre de voorkeur de discussie dan op politiek niveau af te ronden. Klik hier voor het volledige persbericht.

MVF, Hivos partner in India

Website over homoseksualiteit in Afrika

Behind the Mask Behind the Mask is een nieuwe website met alles over homoseksualiteit in Zuidelijk Afrika. De site biedt nieuws en achtergronden. Vertelt hoe de situatie is in verschillende Afrikaanse landen.
Kent secties over thema's als wetgeving, cultuur, HIV/Aids, religie en voorvechters van homo-emancipatie in Afrika. Behind the Mask is een initiatief van Hivos-partner Gay and Lesbian Archives of South Africa en de Nederlandse journalist Bart Luirink. Een onafhankelijke, Afrikaanse redactie zorgt voor regelmatige verversing van de site. De website wil de regionale en internationale homo-gemeenschap, media en overheden beter informeren over homo-rechten in Afrika. Voor homo- en mensenrechtenorganisaties wil Behind the Mask een kanaal zijn voor informatie-uitwisseling en debat. De site is ontwikkeld met financiële steun van Hivos.

Protest tegen aantasting cyberrights in Zimbabwe

Maart dit jaar presenteerde president Mugabe een speciale communicatie-wet aan het parlement van Zimbabwe. Die wet geeft de overheid het recht om alle in- en uitgaande communicatie via e-mail en internetproviders (ISP's) in het land te controleren.

Hoewel de wet nog niet door het parlement is aangenomen en de vraag is of de overheid wel in staat is om een dergelijke controle uit te voeren, bestaat de vrees dat de wet vooral gebruikt wordt om de oppositie in het land verder te intimideren. Enkele Zimbabwaanse webontwerpers hebben een website opgezet als digitaal protest tegen de aantasting van de cyberrechten in hun land. Ook roepen zij collega-designers over de hele wereld op aan dat protest een bijdrage te leveren. De site moet zich zo ontwikkelen tot een levendige tentoonstelling in het teken van de vrijheid van meningsuiting.

Expositie Zimbabwaanse kunstenaars

De afgelopen drie maanden woonden en werkten Bulelwa Madekurozwa en Richard Witikani, twee kunstenaars uit Zimbabwe, in Nederland in het kader van een uitwisselingsprogramma. Het project werd opgezet door de artoteken Den Haag en Dordrecht en een galerie in Zimbabwe en werd gefinancierd door het Hivos Cultuurfonds.

De werken van Bulelwa Madekurozwa en Richard Witikani zijn van 31 mei t/m 25 juni te zien in de Artoteek in Den Haag, tel: 070-346 53 37

Wereld Cinema Tour

Website Wereld Cinema tour Het Hivos Cultuurfonds biedt sinds 1995 financiële ondersteuning aan lokale particuliere organisaties in ontwikkelingslanden ten behoeve van onafhankelijke en vernieuwende initiatieven op het gebied van
film, literatuur, theater, dans, muziek en beeldende kunsten. Zo steunt het Cultuur Fonds in nauwe samenwerking met het Hubert Bals Fonds filmmakers uit ontwikkelingslanden. De Wereld Cinema Tour is een belangrijk onderdeel van het Wereld Cinema project. Tijdens de Wereld Cinema Tour worden van oktober tot en met mei elke maand de nieuwste en mooiste films vertoond in de filmtheaters van zestien steden verspreid over Nederland. Deze maand wordt de film 'La Genese' getoond. Deze film is de eerste film van het Afrikaanse continent Mali naar een verhaal uit het Oude Testament. Het doel van het Wereld Cinema project is verrijking van het filmaanbod in Nederland en bekendheid geven aan andere (film) culturen. Voor meer informatie over de Wereldcinema tour 1999/2000 kunt u bellen naar 010 - 890 90 90 of de website www.iffrotterdam.nl bezoeken.

(webpartners) OneWorld Online africaserver

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie